Mergi direct la conținut »
Actorii Teatrului „I.D.Sârbu” din Petroșani sunt în grevă. Ei îl susțin pe directorul Cosmin Rădescu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Actorii Teatrului „I.D.Sârbu” din Petroșani sunt în grevă. Ei îl susțin pe directorul Cosmin Rădescu

Actorii Teatrului „I.D.Sârbu” din Petroșani sunt în grevă. Ei îl susțin pe directorul Cosmin Rădescu

Un scandal similar celui de la Ateneul Român din București a degenerat într-o grevă a angajaților la Teatrul „I.D.Sârbu” din Petroșani. Actorii au protestat, miercuri, împotriva demiterii directorului instituţiei de cultură, Cosmin Rădescu, care a obţinut o notă mai mică de 6,5 la evaluarea activităţii sale, efectuată de o comisie specială, organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara.

De Florin Ghioca,

Protestul continuă și în cursul zilei de joi, când actorii se reunesc în fața clădirii teatrului, cu un alt fel de „spectacol”: ei vor susține momente artistice de muzică, poezie și dans pe treptele intrării principale. „În acest fel continuăm protestul de susținere a Managerului Cosmin Rădescu, pentru nota nejustificată primită la evaluarea anuală”, susțin aceștia într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a teatrului. De altfel, „spectacolul” de joi după amiază a primit titlul „Ievaluatorii”, o aluzie la evaluările ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Actorii de la Petroșani acuză imixtiuni politice în cultură. Ei au semnat o petiție online, pentru a-l susține pe Cosmin Rădescu, managerul teatrului.

„În cursul zilei de 16 aprilie 2019, o comisie impusă de Consiliul Județean Hunedoara, în urma unei așa zise evaluări manageriale, a operat, în fapt, o execuție sumară, profund politizată, a managerului Teatrului Dramatic ”I.D.Sîrbu” Petroșani, aflat în al doilea an de mandat. În ciuda performanțelor manageriale evidente atât pentru publicul local, cât și pentru comunitatea teatrală românească, raportul de activitate pe anul 2018 al lui Cosmin Rădescu a fost evaluat cu 6.37, notă care nu îi permite să își continue mandatul. Abuzul este cu atât mai flagrant cu cât, la evaluarea anterioară, Cosmin Rădescu a fost evaluat cu 9.75”, se arată în textul petiției.

Potrivit inițiatorilor acesteia, cazul de la Petroșani este departe de a fi un caz izolat. „El are valoare de exemplu pentru modul în care, în spațiul teatral românesc, managerii de teatre sunt la bunul plac sau la cheremul intereselor ordonatorilor de credite, organisme reprezentate de cele mai multe ori de politicieni fără nicio legătura cu actul cultural. Calitatea actului teatral, coerența și constanța unor proiecte manageriale, credibilitatea și forța actului cultural în general au astfel de suferit daune majore”, mai spun inițiatorii petiției.

Scandalul de la Petroșani vine la doar câteva zile după ce un caz similar s-a petrecut la București acolo unde managerul Filarmonicii „George Enescu” a primit nota 6,48 la avaluarea anuală în fața comisiei ministerului Culturii, insuficientă pentru a-și continua mandatul. Ulterior, în urma contestației și cel mai probabil și a presiunii publice, ministrul Culturii a anunțat că Dimitriu va trece din nou printr-un proces de evaluare.

 
 
Close
Închide
  Close