În scrisoare, se subliniază că, pe 8 mai, este esențial să ne întrebăm „cum a fost posibil ca toate acestea să se întâmple”.

„Venirea la putere a național-socialiștilor în 1933 nu ar fi fost posibilă fără eșecurile liderilor politici, militari, judiciari și economici ai vremii. Companiile germane au contribuit la întărirea regimului nazist. Multe dintre ele, urmărindu-și propriul interes, au fost implicate direct în aceste procese”, se afirmă în document.

Semnatarii transmit că își asumă responsabilitatea de a păstra vie memoria atrocităților comise în perioada nazistă, subliniind că acestea reprezintă un avertisment despre fragilitatea democrației.

„Ne opunem urii, discriminării și antisemitismului. Democrația are nevoie de implicare – și de dezacord. Necesită principii și curaj. În 1933 și după aceea, prea mulți au tăcut, au ignorat ce se întâmpla și nu au acționat. De aceea, responsabilitatea noastră este una care privește trecutul, prezentul și viitorul”, afirmă companiile.

Printre semnatari se numără directori executivi ai unor giganți industriali și comerciali precum Adidas, Bayer, Bosch, Deutsche Bahn, BMW, DHL, Mercedes-Benz, Lufthansa, Volkswagen și alții.

Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia
Recomandări
Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia

Inițiativa aparține liderilor de la Bayer, BASF, Evonik și Siemens, care au participat, în ianuarie 2025, la o ceremonie de comemorare a eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.