Cuprins:
Consecințele războiului din Ucraina pentru Rusia, printre care o rublă mai slabă, sancțiuni și exodul companiilor occidentale, au creat o deschidere pentru companiile chineze pe piața rusă.
De la mașini la utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, companiile occidentale care operau cândva în Rusia au fost înlocuite de concurenții asiatici. În unele sectoare, este puțin probabil ca această situație să fie complet inversată, indiferent de cum se va termina războiul din Ucraina.
Administrația Trump nu acceptă alinierea ruso-chineză
Președintele american Donald Trump a promis în campania electorală că va produce fisuri între Rusia și China, calificând această alianță „singurul lucru pe care nu vrei să se întâmple vreodată”.
Această promisiune a alimentat discuțiile despre posibilitatea unei politici „Nixon în sens invers”, cu Donald Trump căutând un acord cu Rusia pentru a o atrage spre Occident, așa cum a făcut Richard Nixon cu China împotriva Uniunii Sovietice.
Emisarul special american peentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a reiterat că Washingtonul consideră Beijingul principalul său rival economic și geopolitic.
„Petrolul rusesc este vândut astăzi ieftin Chinei. Nu sunt sigur că este benefic” pentru Statele Unite, a răspuns Witkoff când a fost întrebat despre importanța ajungerii la un acord de pace în Ucraina.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9803c5edd267d2e0c5de90c05c7b6356.jpg)
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat, la rândul lui, că alianța dintre Rusia și China este îngrijorătoare, dar a recunoscut în același timp că va fi dificil că Moscova „să fie dezlipită complet” de Beijing.
Cât de importantă este China pentru economia rusă?
De la lansarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, Beijingul a devenit un furnizor-cheie de echipamente tehnologice pentru Moscova. Aproximativ 76% din aceste bunuri utilizate de Rusia în scopuri militare în 2023 proveneau din China, potrivit Școlii de Economie din Kiev.
Este vorba atât de produse fabricate în China, cât și reexportate, cum ar fi unelte de tăiere a metalelor pentru fabricarea de echipamente militare sau microcipuri utilizate în rachete pentru țintire și ghidare prin procesarea datelor în timp real.
China a înlocuit, de asemenea, Occidentul ca principalul cumpărător de petrol și gaze rusești, o sursă importantă de valută străină și venit pentru economia rusă.
Comerțul se extinde și în sectoare care se bazează pe cooperarea dintre guvernele rus și chinez, cum ar fi energia și apărarea, și nu numai.
Un aflux de produse chinezești
China a asigurat 89% din importurile de microcipuri în Rusia în prima jumătate a anului 2023 și 71% din totalul mașinilor de prelucrare a materialelor importate în 2024, comparativ cu aproximativ 25% în 2021.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_77e250cb36b2e46ad4a56ee04facc654.jpg)
Microcipurile sunt considerate „creierele” economiilor moderne, alimentând rețelele mobile, controlând sistemele de siguranță ale mașinilor și monitorizând temperaturile din centralele electrice.
Între timp, mașinile de prelucrare a materialelor sunt esențiale pentru industria prelucrătoare modernă, permițând producția de mobilă, mașini, electrocasnice, aeronave și electronice.
Unele companii europene au fost reticente în a părăsi piața rusă în perioada 2022-2023, furnizând utilaje Rusiei prin intermediul unor țări terțe din Asia Centrală, a declarat pentru The Moscow Times o sursă care a lucrat în domeniul prelucrării lemnului la o companie europeană.
Cu toate acestea, slăbirea rublei în vara anului 2023, combinată cu costurile logistice ridicate, a făcut ca echipamentele occidentale să fie extrem de scumpe, a adăugat această sursă.
Prin urmare, până la sfârșitul anului 2023, mașinile chinezești pentru prelucrarea lemnului, atât automate, cât și semiautomate, erau cu aproximativ 30-50% mai ieftine decât mașinile europene, fără o scădere corespunzătoare a calității, a precizat sursa.
„Producătorii europeni oferă o calitate și o fiabilitate mai bune și obișnuiau să aibă termeni de garanție mai buni, dar raportul calitate-preț al Chinei este evident foarte greu de concurat. Între timp, producția rusească de astfel de mașini este minusculă”, a declarat o altă sursă pentru The Moscow Times.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7f26fa1d4d0b77ddca7c2d72257f028f.jpg)
Mașinile chinezești încep să provoace îngrijorări pentru producătorii ruși
China a inundat, de asemenea, piața cu produse finite, în special mașini. China este prezentă în Rusia cu producători precum Haval, Chery sau Geely, precum și cu modele de marcă occidentală, precum Ford Taurus, care sunt fabricate în China și expediate în Rusia.
Unii ruși încearcă să obțină mașini occidentale premium prin intermediul unor scheme de evitare a sancțiunilor, dar raportul calitate-preț este din ce în ce mai mic în comparație cu alternativele chineze, spune Ivan, un dealer auto cu sediul în Sankt Petersburg.
„Mașinile premium chinezești noi încep de la aproximativ 6 milioane de ruble (aproximativ 72.500 de dolari), comparativ cu cele aproximativ 9 milioane (108.800 de dolari) pe care le plătești, să zicem, pentru un Volkswagen Touareg pe care îl poți aduce din Europa. Pentru un Mercedes Clasa G, trebuie să plătești dublu”, explică dealerul auto.
În locul fricii inițiale de penurie după plecarea mărcilor occidentale, autoritățile ruse se confruntă acum cu o problemă opusă: un aflux copleșitor de bunuri chinezești care pune presiune pe producătorii locali.
La cererea producătorilor locali, autoritățile ruse au impus chiar și taxe care afectează prețurile mașinilor străine, ceea ce a dus de la an la an la o scădere cu aproape 50% a exporturilor de mașini chinezești către Rusia, până la 57.592 de vehicule în ianuarie-februarie, notează Bloomberg.
Vladimir Putin nu ia în considerare o reechilibrare a politicii externe
Pot firmele occidentale să revină în Rusia? Din punct de vedere politic, nu există niciun indiciu că liderii ruși ar avea rezerve cu privire la legăturile lor cu China.
Vladimir Putin se bucură de o relație personală caldă cu Xi Jinping. Relațiile bilaterale nu sunt afectate de probleme precum disputele teritoriale sau acuzațiile de amestec în afacerile interne ale celuilalt.
„Pentru a scoate Rusia din brațele Chinei, trebuie să i se ofere ceva credibil, ceva pe termen lung. Dar cum poate fi vorba de ceva pe termen lung dacă Donald Trump are doar patru ani?” la Casa Albă, subliniază expertul Aleksandr Gabuev într-un podcast difuzat recent de Centrul Carnegie.
„Putin înțelege acest lucru, desigur, motiv pentru care nu are suficientă încredere în americani pentru a începe o reechilibrare a politicii externe ruse”, afirmă Gabuev.
Companiile europene s-ar întoarce pe o piață rusească diferită față de cum o știau
Și chiar dacă pacea ar fi restabilită în Ucraina, companiile occidentale s-ar întoarce pe o piață foarte diferită de cea pe care au părăsit-o în 2022.
Durata de viață a unei mașini sau a unei mașini de prelucrare a metalelor poate fi de zeci de ani, ceea ce înseamnă că companiile rusești se vor limita la soluțiile chinezești pe care le-au achiziționat și vor cumpăra piese de schimb în consecință.
Mai mult, scăderea prețului petrolului și reducerea ratei dobânzii cheie de către Banca Centrală în cazul unui posibil acord de pace vor slăbi probabil rubla, ceea ce ar face ca bunurile europene să fie mai scumpe decât alternativele fabricate în Rusia sau China.
„Piața rusă nu va mai fi niciodată la fel, iar europenii și americanii nu vor putea recâștiga complet niciun segment al pieței de bunuri, în afară de haine de înaltă calitate și câteva piețe de nișă”, a declarat pentru The Moscow Times, sub condiția anonimatului, un fost oficial care a supravegheat reglementarea pieței rusești.
Sectorul serviciilor încă are nevoie de companiile occidentale
Imaginea de ansamblu pare mai optimistă pentru companiile occidentale din sectorul serviciilor. Firmele de consultanță occidentale de top, precum Boston Consulting Group sau McKinsey, se vor confrunta probabil cu puține obstacole din partea concurenței străine sau rusești dacă decid să revină pe piața rusă.
„Nu există planuri imediate de revenire pe piața rusă, desigur, dar pe plan intern există speculații că o revenire ar putea fi posibilă în jurul anului 2026”, a declarat pentru The Moscow Times o sursă care a lucrat recent la o firmă de consultanță occidentală de top într-o țară care face parte din Comunitatea Statelor Independente.
„Piața rusă de consultanță se schimbă, dar niciuna dintre alternativele locale nu are aceeași marcă, reputație sau capacitate de a atrage talente de top precum firmele de consultanță occidentale de primul nivel”, a adăugat o sursă pentru The Moscow Times.
Același lucru este valabil și pentru soluțiile software occidentale, precum SAP din Germania, ale cărei produse ajută companiile să-și gestioneze operațiunile, resursele și relațiile cu clienții. Înainte de război, SAP era utilizat de companii importante precum Gazprom, Sberbank și Aeroflot.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3a3e9be3ec15185fdd3ad6bab927f125.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_54d4f0bf5f7e5abb2f0eda98e9675f42.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6454574197e1cad09ab8736855a948dc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2bfe52063f17379bcdc742dfbcacc18c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4d93ba139cbe7e424e396d535c5d206e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_9040fc080a5996c5052b5f6c41f6dab4.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_25a11a83d373bbc0aeb4e90ca21ce1e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_03bfe0141a5d3eb96a9bc0f494c56357.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_bcff1d430adfcb71b6c6da9c97b5a3e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_89b1d7b67f54d050255ce78ac3d86069.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_aa2aec30fc1061c9f5d62a6c1d1659db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_b69845d04640e26ba9a35a5d4fabdb0a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_6e9061bbacac1413fd230996e42d2732.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_2b5756002828e8ea75b9082e82b984b0.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.