Mergi direct la conținut »
Adrian Coman, bărbatul care a revoluționat drepturile minorităților sexuale, în interviurile Libertatea:  ”Nici la New York nu ne ținem de mână pe stradă, e important să te simți confortabil”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Adrian Coman, bărbatul care a revoluționat drepturile minorităților sexuale, în interviurile Libertatea: ”Nici la New York nu ne ținem de mână pe stradă, e important să te simți confortabil”

Adrian Coman, bărbatul care a revoluționat drepturile minorităților sexuale, în interviurile Libertatea: ”Nici la New York nu ne ținem de mână pe stradă, e important să te simți confortabil”

Adrian Coman, bărbatul care a revoluționat drepturile minorităților sexuale, a acceptat să vorbească despre lucrurile intime din viața lui pentru libertatea.ro. Adrian oferit un interviu live prin Skype, și a vorbit deschis despre orientarea lui sexuală și greutățile la care a fost supus din acest motiv.

De Mihai Niculescu,

Adrian Coman poate fi considerat un revoluționar în domeniul drepturilor LGBT, căci la sfârșitul anilor ”90 a reușit să obțină dezincriminarea articolului 200 din Codul Penal care pedepsea relațiile de tip homosexual. El povestește că în acei ani era directorul executiv al organizației ACCEPT.

Era o cerință explicită a Consiliului Europei și apoi mai târziu, a UE, pentru dezincriminarea homosexualității. România era mult mai puțin pregătită pentru acestă discuție erau foarte multe stereotipuri, persoanele LGBT nu erau așa de vizibile După anul 2001, art. 200 a fost abrogat și mă bucur că am avut un dialog pe această temă și mă bucur că dialogul ne-a pregătit pentru situația de acum își amintește Coman.

El consideră însă că la referendumul pentru definirea familiei, au apărut stigmatizările la adresa persoanelor gay, dar, până la urmă societatea a demonstrat că a devenit mult mai matură.

Ura a fost mult mai mare acum, ne putem uita la mai mulți indicatori, efectul referendumului nu a trecut, se vede asta în sondajele de opinie. Există persoane LGBT care își recunosc orientarea, ieri a fost, spre exemplu la nivel mondial ziua coming out în care își dezvăluie orientarea. E un cerc vicios pentru că nu poți să-și asumi asta într-un mediu în care nu te simți confortabil, sunt persoane care își pierd serviciul din asta, sunt prost văzuți de familie a mai spus Adrian Coman.

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”
Recomandări

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”

El și-a amintit de momentul când a mărturisit familiei orientarea lui sexuală.

La 25 de ani i-am spus mamei mele pentru că nu merita să o mint și să-i ascund asta, îmi amintesc că mi-a spus ca contează doar ca eu să fiu fericit și eu decid ce înseamnă pentru mine asta. Fericit înseamnă să nu te ascunzi, să fii așa cum ești, orientarea sexuală este o mică parte din ceea suntem în viață sau societate. Tatălui meu nu i-am spus, a aflat dintr-o emisiune TV, s-a împăcat cu asta când a înțeles că nu trebuie să vadă partea de sexualitate, ci cea de dragoste și de iubire.

Românul, care locuiește le New York, susține însă că nu face din arătarea orientării sexuale un scop în sine, nici măcar în SUA, unde oamenii sunt mai toleranți

Nu ne-ar fi rușine să ieșim pe stradă , însă nu putem să nu ținem cont de mediul în care ne aflăm, nici la New York nu ne ținem de mână pe stradă, e important să te simți confortabil și să nu ascunzi o relație încheiată prin căsătorie, în Belgia în cazul nostru. Lui Robert îi place în România, oamenii au fost drăguți cu noi, am fost în călătorii aici, am primit sprijin de la oameni obișnuiți. În 2016, o jurnalistă ne-a felicitat și ne-a spus că este totul este despre deschiderea societății noastre și nu despre sexualitate, cred că asta a arătat cest referendum, că România este deschisă”.

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western
Recomandări

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western

Adrian Coman și partenerul său au chemat în judecată România la CEDO, pentru a forța statul român să-i acorde lui Robert dreptul de ședere. Parteneriatul civil este idealul în cazul persoanelor LGBT, spune Coman,pentru că numai așa cuplul își poate rezolva probleme administrative.

Robert nu a fost în România până în 2007. Nu ne afectează pe toți reacția oamenilor din jur, depinde de statutul social, ce venituri ai. Noi nu avem această problemă, nu am ajuns să ne confruntăm cu autoritățile, pentru a cere o asigurare medicală pentriu Clay…asta ar trebui să reglementeze parteneriatul civil.

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal
Recomandări

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal

”În România dacă aș veni aș activa în domeniul drepturilor omului, Clay este designer grafic. Mutarea însă trebuie planificată, nu poate fi peste noapte. Sunt însă avantaje, este mai ieftin să trăim în România decât la New York, așa că ne-am adresat autorităților române pentru că ne-au răspuns că mariajul nostru nu este recunoscut aici”.

Adrian Coman a refuzat să comenteze implicarea Bisericii la referendum, dar și să ofere detalii din viața sa de cuplu.

Nu este potrivit să vorbim despre viața sexuală la televizor, Nu este potrivit nici să vorbim despre religie ca aspiranți la politică, pentru că religia trebuie separată de politică și trebuie să rămână în viața privată a mai spus el din postura de viitor candidat al USR pentru listele de europarlamentari. Adrian Coman este unul din cei 86 de aspiranți la titlul de candidați la europarlamentare, urmând ca selecția să se facă prin vot.


EXCLUSIV/ După 27 de ani de cântat în Statele Unite, încă trage la stână! George Rotaru a doinit printre oi


 

Close
Închide
  Close