În mod logic, toate datele privind munca prestată pe durata unei vieţi, cu sporuri de vechime, grupă etc., ar trebui să se regăsească în carnetul de muncă, care ar trebui să se afle la Casa de Pensii. La noi în ţară, nu!
Din păcate, felul în care a funcţionat statul român în ultimii 70 de ani se reflectă în modul în care se poate completa dosarul de pensionare: chinuit!
Pensia se calculează conform principiului contributivității. Acestă contributivitate nu este reflectată însă complet în cartea de muncă, în care, pe timpul socialismului nu se trecea decât salariul de încadrare. Nu erau menționate și celelalte venituri din care se rețineau contribuțiile la fondul de pensii.
Fără arhivă, nu primești sporuri la pensie
Pentru a primi recunoaşterea grupei de muncă, de pildă, ai nevoie de adeverinţă de la fostul angajator. Dacă ai avut mai mulţi, iei adeverinţe de la toţi. Dacă nu mai găsești arhiva, cum este cazul majorităţii fostelor întreprinderi de stat, pierzi din drepturile tale băneşti la pensionare. Această anomalie este deja un fenomen în ţara noastră. Multe unități au dispărut, iar foarte multe arhive au fost depozitat în fel de fel de subsoluri, unde și-au pierdut urma în timp.
Așa s-a întâmplat și cu arhiva secretă Sahia Film, care conține documente legate de producţia de filme documentare, relaţiile internaţionale ale Sahia Film cu studiouri similare din Franţa, Marea Britanie sau Germania Federală, scenarii şi decupaje, caiete de film, planuri de producţie cinematografică și, în special, tot sistemul de finanţare şi salarizare al angajaţilor, începând din anii 1950 şi până în anii 1990, inclusiv.
Este lesne de înțeles că în lispa acestei arhive, salariații care s-au pensionat nu au primit decât pensia pe salariul de încadrare din cartea de muncă, nici un eventual spor în plus.
După sterilizare, arhiva secretă Sahia va fi digitalizată
În fine, arhiva foștilor angajați de la Sahia Film a fost găsită în vara anului 2016. Era plină de mucegai și aproape putrezită. Pentru a se salva ce se mai poate salva, a fost trimisă la Centrul de Iradieiri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) ”Horia Hulubei”, din Măgurele. Aici, arhiva așteaptă să intre în ”cuptorul” de iradiere de unde va ieși sterilizată. După această intervenție care va opri distrugerea hârtiilor, arhiva va fi preluată de Minsiterul Culturii, luată la mână filă cu filă, iar informațiile vor fi trecute în format digital. Pe baza acestor informații, foștii angajați ai Sahia Film vor putea să ceară Caselor de Pensii de care aparțin să li se recalculeze pensiile, dacă au drepturi bănești în surplus față de datele conținute pe cartea de muncă.
Citește și:
VIDEO/”Mi-e frică, mami, că o să mor. Du-mă acasă”. Realitatea din spatele unui strigăt, o ”greșeală” într-un spital din România…