Potrivit notificărilor primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), în carnea de pasăre și în ouă ”s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor”.
În perioada august-octombrie s-a constatat ”o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia”, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, precizează reprezentanții ANSVSA, adăugând că de la începutul acestui an ”au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă”, contaminate cu cele doupă tipuri de Salmonella, produse provenite din comerțul de pe teritoriul UE.
În acest context, ANSVSA anunță o înmulțirea verificărilor în depozitele frigorifice de destinație, a platformele logistice ale supermarket-urilor, unitățile de reambalare carne de pasăre, unitățile de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre. Controalele vor viza și comercializarea ouălor provenite alte state din Uniunea Europeană.
Reprezentanții ANSVSA mai precizează că vor fi recoltate probe de carne pentru depistarea eventualelor loturi contaminate.
”Scopul acestor controale oficale este de a identifica situațiile în care nu sunt respectate cerințele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum și aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle și carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populației”, mai transmite ANSVSA.
Salmonella este o bacterie care provoacă toxiifecții alimentare. Contaminarea se produce prin consumul alimentelor sau apei infectate.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro