De Mihai Niculescu,

Televiziunile sunt obligate prin lege să difuzeze gratuit astfel de informații de la autoritățile statului, încă de acum nouă ani. De prea puține ori însă, Poliția Română a exploatat această oportunitate.

Acest instrument ar fi putut fi utilizat și în cazul dispariției Alexandrei, dar și a altor cazuri de minori dispăruți în ultimii ani. Solicitările le fac inspectoratele de poliție, dar televiziunile primesc astfel de notificări foarte rar.

„Mai mult cerem noi informații de la ei”, a spus un om din televiziune, pentru Pagina de Media.

Prevederea este cunoscută bine de televiziuni. Reprezentanții posturilor au amintit de ea în fața CNA, săptămâna trecută, când se discuta Cazul Caracal.

Poliția s-a folosit de acest instrument câteva luni, la început, în urmă cu nouă ani. De atunci, rar spre deloc, au mai spus reprezentanții din media în fața comisiei.

Bazelele aceste colaborări neutilizată s-au pus în anul 2010, la o întâlnire de la CNA ale reprezentanților televiziunilor cu cei ai Inspectoratului General al Poliției, ai Ministerului Public, ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual și ai Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă „112”.

S-a discutat despre proiectul european „Sistemul Naţional de Alertă Răpire/Dispariţie Gravă a unui Copil”.

„Reprezentanţii posturilor prezenţi la discuţii şi-au luat angajamentul că vor susţine proiectul”, se menționează, oficial, în procesul verbal al ședinței CNA din februarie 2010, conform sursei citate.

Câteva luni mai târziu, Consiliul Național al Audiovizualului a modificat și legislația pentru a susține proiectul european. A introdus două articole în Codul Audiovizualului:

Art 9. (3) Radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze la principalul buletin de ştiri din primetime, precum şi la buletinele de ştiri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

Art 9. (4) În cadrul sistemului naţional de alertă/răpire/dispariţie a minorului, serviciile de radiodifuziune şi televiziune generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la solicitarea autorităţilor în drept şi în condiţiile agreate cu acestea, informaţiile privind minorii răpiţi sau dispăruţi.

Citeşte şi:

16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani

Cum se distrează fetele lui Gigi Becali noaptea! În ce ipostază au fost surprinse de paparazzi
GSP.RO

Cum se distrează fetele lui Gigi Becali noaptea! În ce ipostază au fost surprinse de paparazzi