Hotărârea, apărută de la finele anului 2016, dar care a devenit aplicabilă integral din data de 17 februarie 2018, aduce modificări importante în ceea ce priveşte modul în care pot fi expuse în locuri publice persoanele decedate.

Cea mai importantă prevedere este legată de faptul că procedura de îmbălsămare este obligatorie la orice decedat expus într-un loc public, cu capacul de la sicriu deschis, notează monitorulsv.ro.

Astfel, preoţii care primesc în case mortuare decedaţi care nu au trecut prin procedura de îmbălsămare riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, iar persoanele care fac îmbălsămări fără a fi autorizaţi sunt pasibile de dosare penale pentru profanare de cadavre.

Totuși, pentru familiile care vor să evite bătăile de cap şi cheltuiala suplimentară pentru îmbălsămare, legea lasă posibilitatea ca persoana decedată să fie expusă în case mortuare fără certificat de îmbălsămare, dacă sicriul se sigilează. Cu alte cuvinte, dacă familia acceptă ca serviciul religios să se facă cu capacul de la sicriu închis.

O scenă incredibilă s-a petrecut la Arad. Un sicriu cu o persoană decedată în el a căzut din mașina mortuară, în mers, scena fiind surprinsă pe o cameră de supraveghere din zonă.


Citește și: Noua ipoteză în cazul morții fotbalistului italian Davide Astori

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu