De Mihai Niculescu,

La fel ca în multe orașe ale României, rromii au fost evacuați din centrul orașului Cluj-Napoca și au ajuns să trăiască în condiții inimaginabile pentru civilizația secolului 21, în Pata-Rât. O femeie din comunitate a vrut să reprezinte rromii la nivel european, dar nu a avut nici o șansă să strângă semnăturile. În acest moment, pericolul maxim pentru lipsa de reprezentare a rromilor în Parlamentul European îl reprezintă campaniile intensificate ale populiștilor pentru a-i defăima, notează The Guardian.

În Uniunea Europene există doar un număr mic de candidați romi în sondaje, și chiar mai puțini sunt ajung să și fie aleși.

Linda Zsiga locuiește în comunitatea din Pata-Rât încă din 2010 și a organizat o campanie pentru a închide tabăra și pentru a-i reloca pe romi înapoi în oraș. Nu a reușit să facă asta, primind numai promisiuni de la Guvern și organismele europene.

Nimeni nu merită să trăiască aici”, a declarat ea. “Când am locuit aici, nu puteam să deschid ferestrele din cauza mirosului”. Situația este însă ceva mai bună acum, pentru că o serie de case au fost racordate la apă și electricitate.

Tabăra improvizată din Pata-Rât se află lângă groapa de gunoi a orașului, iar în zonă abia se poate respira din cauza mirosului pestilențial. Cam 1.800 de persoane locuiesc acolo în condiții greu de imaginat.

Aproximativ 10 milioane de romi trăiesc în Europa, arată date totuși inexacte, pentru că un recensământ este greu de făcut în condițiile în care cel puțin în România mulți dintre ei nu au acte de identitate. Adunați, sunt la fel de mulți ca populația unei țări din UE de dimensiuni medii. Lipsa de reprezentare a comunității este deosebit de alarmantă într-un moment în care forțele populiste intensifică o campanie pentru a-i defăima.

În Franța, la începutul acestui an, grupuri de persoane au atacat romii din Paris, după știri false despre presupuse răpiri ale copiilor. În Italia, unul dintre primele acte ale ministrului de interne de extremă dreaptă, Matteo Salvini, a fost acela de a solicita crearea unui registru pentru romi. În Ungaria, un nou partid de extremă dreapta i-a chemat pe cetățeni să lupte împotriva “crimelor țiganilor”.

Panica provocată de refugiați și migranți a scăzut și romii au devenit din nou țapul ispășitor ”, crede Bernard Rorke, de la Centrul European pentru Drepturile Romilor.

Sursa foto: Gazeta de Cluj


Citește și: Ce cred principalii candidați la europarlamentare despre un subiect de care depinde viața pe Pământ. Politicienii români față în față cu schimbările climatice