Mergi direct la conținut »
Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit anul trecut, cu un câștig de 180 de milioane de lei, după pierderi cumulate de peste 1,8 miliarde de lei în anii precedenți. Sediul Complexului Oltenia din Târgu Jiu
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

ANALIZĂ / Topul producătorilor de energie din România. Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit, dar Complexul Hunedoara adună pierderi uriașe

De Daniel Ionașcu,

Complexul Energtic Oltenia a trecut pe profit anul trecut, pentru prima dată din 2013 încoace, perioadă în care a acumulat pierderi totale de peste 1,7 miliarde de lei, însă celălalt mare producător de electricitate pe bază de cărbune, Complexul Energetic Hunedoara, a rămas în continuare pe negativ, cu un minus de 768 de milioane de lei, relevă o analiză Libertatea.

Ad placeholder

Sectorul energetic a fost zguduit în ultimii ani de mai multe insolvențe de răsunet, principalele companii cu probleme fiind de stat.

În ultimii doi ani, statul a obligat companiile sale să acorde dividende în procent de 90% pentru a finanța salariile generoase și pensiile speciale, care au dus deficitul bugetar aproape de limita de 3% din PIB stipulată în tratatele europene.

Concomitent, cea mai mare parte a companiilor de stat din energie vor fi incluse în Fondul Suveran, inclusiv cele cu pierderi.

Acesta a fost votat recent, dar este atacat la Curtea Constituțională a României.

Hidroelectrica, profit fără investiții

Cel mai profitabil producător de energie rămâne în continuare Hidroelectrica, care a scos în 2017 un câștig net de 1,35 miliarde de lei la afaceri totale de 3,25 miliarde de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu 3.279 salariați. Compania a fost în perioada 2012-2016, timp în care s-a restructurat.

Autoritățile au anunțat în mai multe rânduri că vor lista societatea pe bursă, dar până atunci trebuie ca investițiile cu alte scopuri decât cele energetice să fie scoase din cadrul societății. Este vorba de amenajările contra inundațiilor, cele pentru irigații sau transport.

Ad placeholder
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
Recomandări
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
 

Concomitent, compania a fost acuzată că nu a mai făcut investiții, iar acest lucru pune deja probleme. Zilele trecute a avut loc un incendiu la hidrocentrala Porțile de Fier I, unde un transformator a luat foc.

Complexul Energetic Oltenia, profit după ani buni

Complexul Energetic Oltenia a raportat primul câștig după trei ani de găuri financiare. Compania a scos un profit net de 180,8 milioane de lei, față de o pierdere cumulată de peste 1,7 miliarde de lei în cei trei ani anteriori.

Cifra de afaceri a crescut de la 2,2 miliarde de lei la 2,92 miliarde, în vreme ce veniturile totale ale societății au urcat de la 3,67 miliarde la 4,36 miliarde.

Compania are venituri mai mari decât vânzările directe deoarece primește bani de la Transelectrica pentru echilibrarea sistemului energetic. Mai exact, atunci când nu bate vântul sau nu e soare, Transelectrica – care e operatorul sistemului energetic național – dă ordin altor companii să producă în locul fermelor eoliene sau solare. De regulă, acestea sunt Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia.

Ad placeholder
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
Recomandări
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
 

Complexul Energetic Oltenia produce energie pe bază de lignit și deține termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița, plus o serie de cariere. Compania a făcut în ultimii ani mai multe concedieri colective, după ce în 2013 a fost forțată să trimită minerii în concediu forțat.

Compania are 13.700 de angajați.

Compania de stat trebuia să realizeze o termocentrală nouă de 600 MW la Rovinari alături de grupul China Huadian, valoarea investiției fiind de 847 milioane de euro în anul 2015. Proiectul a intrat însă într-un con de umbră.

Nuclearlectrica a scos 303 milioane de lei profit

Un alt producător de stat, Nuclearelectrica, a raportat un câștig net de 303 milioane de lei la o cifră de afaceri totală de 1,89 miliarde de lei, în creștere față de 2016, când profitul era de 112 milioane, iar vânzările de 1,64 miliarde.

Ad placeholder
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
Recomandări
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
 

Compania are aproape 2.000 de angajați și produce energie prin cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Acestea au consemnat în ultima perioadă mai multe avarii, însă acestea s-au limitat la partea clasică a centralei.

Compania trebuie să demareze în următorii ani programul de modernizare al Unității 1, dată în funcțiune în anul 1996. Această operațiune ar urma să coste circa un miliard de euro și va prelungi durata de viață a unității cu 30 de ani.

Pe lângă acest proiect, Nuclearelectrica este implicată în procesul de realizare a Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Compania a selectat în anul 2014 grupul China General Nuclear Power Corp (CGN) pentru a fi investitor la cele două unități, dar negocierile au bătut pasul pe loc.

Ministrul Energiei, Anton Anton, afirma însă lunile trecute că ”s-a întâlnit în lift” cu investitorii.

Ad placeholder

ELCEN, profit din insolvență

ELCEN, producătorul de apă caldă și căldură al Bucureștiului, a realizat la rândul său un profit, de 35,9 milioane de lei.

Compania a raportat vânzări de 1,73 miliarde de lei și peste 1.900 de angajați. ELCEN deține patru centrale electro-termice (CET) care produc energie termică pentru Capitală și energie electrică pentru sistemul național.

Compania este în insolvență din anul 2016, când a intrat odată cu RADET, furnizorul de energie termică al Capitalei.

Cele două entități sunt legate direct între ele. Mai exact, RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către ELCEN, care mai departe are datorii de 2 miliarde de lei către proprii furnizori, precum Romgaz, Distrigaz Sud, bănci sau Fisc.

Primăria Bucureștiului, condusă de către Gabriela Firea, vrea să achiziționeze ELCEN pentru a fuziona compania cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din țară și realizează 40% din totalul național.

Ad placeholder

Parlamentul României a adoptat recent o lege care face practic imposibilă debranșarea locuitorilor de la regiile de termoficare.

Complexul Energetic Hunedoara, probleme grave

În fine, celălalt mare producător din țară este Complexul Energetic Hunedoara, compania care produce energie pe bază de huilă. Acesta deține termocentralele Mintia și Paroșeni, plus o serie de mine de cărbune în Valea Jiului.

Compania a raportat vânzări de 433 de milioane de lei, dar veniturile totale au contabilizat 573 milioane de lei. Pe de altă parte, societatea a anunțat cheltuieli de 1,34 miliarde de lei, astfel că pierderile totale ale societății au fost de 768 milioane de lei, mai mari decât veniturile.

Complexul Energetic Hunedoara a avut probleme financiare încă de la înființare, iar în ultimii doi ani societatea a încercat de două ori să intre insolvență, dar instanțele au refuzat.

România nu poate renunța la cărbune din simplul motiv că acesta este responsabil de mai bine de o treime din producția de electricitate a țării noastre.

Ad placeholder

Petrom și Romgaz

Pe lângă aceste companii, mai produc energie și Romgaz și Petrom, care dețin fiecare câte o centrală pe gaze. Romgaz deține o centrală la Iernut, în județul Mureș, în vreme ce Petrom are o centrală la Brazi, lângă Ploiești. Datele acestora nu sunt defalcate separat de activitățile principale, respectiv extracția gazelor și, respectiv, producția și distribuția de carburanți.

De asemenea, CET-urile din marile orașe produc la rândul lor energie electrică.

În fine, pe lângă aceste companii mari își desfășoară activitatea și o puzderie de firme care operează ferme eoliene, centrale solare, centrale pe biomasă dar și microhidrocentrale. Cei mai mari producători din domeniul regenerabil sunt grupul ceh CEZ și cel italian Enel.

„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
PARTENERI - GSP.RO
„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close