”Decizia luată de a anula rezultatele alegerilor (municipale) vădeşte foarte clar influenţa politică asupra justiţiei şi suntem într-o situaţie aproape incredibilă, suprarealistă. E un tip de comportament stalinist în care forţele politice controlează justiţia. Incredibil, subliniez acest cuvânt, pentru că este reacţia pe care am înregistrat-o deja în rândul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toţi cei care au auzit ce se întâmplă – şi toată lumea a auzit până la urmă ce se întâmplă în Republica Moldova – consideră că suntem în faţa unei situaţii neobişnuite”, a spus Preda.
Preda a mai declarat că a cerut în ședința Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European să se dezbată problema din Republica Moldova.
”Preşedintele Comisiei, împreună cu raportorul pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, au sprijinit această solicitare şi joi dimineaţă Serviciul European de Acţiune Externă, Comisia Europeană vor interveni sub semnul urgenţei în legătură cu situaţia din Republica Moldova şi vor fi două puncte care vor fi abordate”, a adăugat acesta, potrivit Agerpres.
Cristian Preda susține că primul punct este legat de anularea rezultatului alegerilor de la Chişinău, iar al doilea de „furtul miliardului”, o problemă care a atras atenția Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European, a spus europarlamentarul român.
”În orice caz, multdiscutata chestiune a ajutorului macrofinanciar mi se pare o dată în plus pusă în pericol. Am spus de foarte multe ori – sunt un prieten al Republicii Moldova, îmi doresc ca Republica Moldova să fie ajutată de Uniunea Europeană, îmi doresc ca fonduri europene să vina în R. Moldova, dar aceste fonduri nu pot să meargă în mâinile unor oligarhi sau să încapă pe mâinile socialiştilor care vor să ducă republica spre Rusia’, a explicat Preda. „Fondurile europene trebuie să meargă pentru dezvoltarea societăţii, de ele trebuie să profite cetăţenii Republicii Moldova. De aceea, toată discuţia despre ajutorul macrofinanciar a fost enorm complicată de actuala guvernare cu complicitatea lui Dodon (Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova – n.r.) şi iată că suntem şi într-o criză politică”, a concluzionat Preda.
Anterior, europarlamentarul, împreună cu Sandra Kalniete, președintele Grupului de lucru Afaceri Externe din Grupul PPE, au emis o declarație în care subliniase că ”rezultatele votului din 3 iunie trebuie să fie respectate pe deplin, întrucât reflectă voința politică a cetățenilor de la Chișinău”.
”Republica Moldova poate să îşi aprofundeze cooperarea cu Uniunea Europeană şi să îşi continue drumul european numai dacă principiile democratice sunt respectate, inclusiv stricta separare a puterilor şi independenţa justiţiei”, menționa textul.
Reamintim că alegerile de la Chișinău nu au fost validate de instanță, ceea ce înseamnă că Andrei Năstase nu poate prelua atribuțiile de primar general al capitalei Republicii Moldova, deși a câștigat scrutinul din 3 iunie. În urma deciziei, primarul ales al Chișinăului a îndemnat oamenii să iasă la protest, iar locuitorii capitalei de peste Prut au răspuns cu miile la acest apel.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a comentat situația tensionată din Republica Moldova, după invalidarea lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului. Meleșcanu spune că ”este un lucru foarte grav să invalidezi un mandat care a fost obținut printr-un vot popular”.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că decizia instanței prin care au fost invalidate alegerile la Primăria din Chișinău riscă multe semne de întrebare, acuzând că există „standarde duble și justiție selectivă”.
CITEȘTE ȘI: Mesajul transmis de jurnalistul german, ridicat de jandarmi la protestele din Piața Victoriei
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!