MENIU CAUTĂ
10 Aug. 2018 12:26

Aparat ultra performant unic pentru eliminarea pietrelor la rinichi, la Spitalul Burghele din Capitală

Distribuie

La Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, are din această  săptămâni un aparat super performant, unic în Capitală, pentru  eliminarea calculilor reno-ureterali, așa-numitele “pietre la rinichi”.  

Este vorba despre un aparat de litotripsie, care permite un tratament modern, minim invaziv, al litiazei urinare. Practic, cu ajutorul acestui aparat extrem de complex, pacienții scapă de pietrele la rinichi fără intervenție chirurgicală și pleacă acasă în aceeași zi. Medicii spitalului estimează că vor putea raliza pe an, cam 600 de astfel de proceduri.

”Procedura presupune o durere mult mai mică pentru pacient decât în cazul unei intervenții clasice, nu e nevoie de anestezie, iar tratamentul ulterior poate fi doar ambulator. Pacientul nu are nevoie nici măcar de un calmant înainte de procedura propriu-zisă. Este un sistem modern, rapid și cu iradiere mai mică”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Una dintre primele paciente supuse unei astfel de proceduri, Adriana Hoancă(48 de ani) a spus că intervenția a durat mai puțin de o jumătate de oră.

”Sincer, mă așteptam să fie mult mai dureros și neplăcut. Sunt, însă, niște dureri la limita suportabilului. Am plecat acasă imediat după intervenție. Încurajez pe oricine se află în această situație”, a precizat pacienta.

Metoda modernă minim invazivă de tratament se numește litotripsia extracorporeală cu undă de șoc ESWL și se efectuează în marile centre medicale din lume. În aceste moment, 75% din calculii reno-ureterali au indicație de rezolvare prin ESWL.

Avantajul procedurii este că pacientul nu-și pierde incapacitatea temporară de muncă, cum se întâmplă în cazul intervenției clasice, iar durata spitalizării scade la cel mult o zi, față de 7-10 zile. În plus, aparatul de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” permite efectuarea intervențiilor și în cazul pacienților supraponderali, de până la 225 de kilograme.

”Odată cu noul aparat ne așteptăm cu siguranță la mai mulți pacienți, care vor putea beneficia de un tratament ce presupune mai puțină durere și de o recuperare mai ușoară și mai rapidă”, a spus și prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu, managerul Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Aparatul Modulith SLX F2 cu RX, care a intrat recent în dotarea Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” a costat, împreună cu toate consumabilele pentru cinci ani de activitate, aproape 740.000 de euro. Banii au fost alocați de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

 

 

 

Citește mai multe despre aparat, bolnavi și Spital pe Libertatea.

Comentarii