Mergi direct la conținut »
Apicultorii vor protesta marți în fața Ministerului Agriculturii. Aceștia cer protejarea albinelor în fața pesticidelor
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Apicultorii vor protesta marți în fața Ministerului Agriculturii. Aceștia cer protejarea albinelor în fața pesticidelor

Apicultorii vor protesta marți în fața Ministerului Agriculturii. Aceștia cer protejarea albinelor în fața pesticidelor

Apicultorii din toată Europa vor protesta marți pentru protejarea albinelor în fața pesticidelor, în vreme ce la București mai mulți apicultori și membri ai organizațiilor de mediu se vor reuni în fața Ministerului Agriculturii.

De Daniel Ionașcu,

Aceștia vor depune o petiție semnată de 3.000 de români, prin care se cere intervenția autorităților în sprijinul unei metode corecte de determinare a toxicității pesticidelor pentru insectele polenizatoare.

Proteste în toată Europa

Acțiuni similare vor avea loc și în alte capitale europene în data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma şi Sofia.

Pe lângă români, petiția a mai fost semnată de alte 230.000 de persoane din Uniunea Europeană.

Aceasta vine în contextul în care în data de 20 mai, de Ziua Mondială a Albinei, va avea loc un vot extrem de important în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje de la Bruxelles.

Statele europene ar urma să voteze un standard mai înalt de testare pentru pesticide.

Ziua Mondială a Albinelor

”Cetăţenii şi apicultorii sunt îngrijoraţi în aceste zile, dând glas preocupărilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin şi de la Roma la Bucureşti”, declară Rebecca Falcon, managerul campaniei din partea organizaţiei SumOfUs, cea care a depus petiția.

„Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au şansa să voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabileşte noi standarde, cu bază ştiinţifică garantată de EFSA pentru evaluarea pesticidelor.”

Populațiile de albine sunt afectate la nivel mondial, numărul acestora scăzând dramatic în ultimele zeci de ani. Albinele sunt vitale pentru polenizarea recoltelor, iar în cazul dispariției acestora umanitatea s-ar putea confrunta chiar cu probleme de alimentație, deoarece acestea fac polenizarea pentru foarte multe plante.

Close
Închide
  Close