MENIU CAUTĂ
, de Theodor Istrate

Aproape 1.000 de mistreți din Vaslui vor fi împușcați în următoarele luni din cauza pestei porcine. Vânătorii pot consuma carnea dacă nu este infectată

Distribuie

Aproape 1.000 de mistreți din Vaslui vor fi împușcați în următoarele luni, de către vânătorii sportivi, din cauza pestei porcine africane. Este vorba despre mai mult de jumătate din efectivul de 1.800 de mistreți din județ. Vânătorile intensive vor începe din toamnă, după recoltarea porumbului de pe ogoare, fiecărui membru al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi urmând să-i revină cel puțin câte un exemplar de porc sălbatic. Carnea porcilor vânați va putea fi consumată dacă nu este infectată.

Pesta porcină africană, aflată la granițele județului Vaslui, a băgat în alertă și conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS), care a dispus luarea unor măsuri urgente pentru prevenirea apariției și extinderii virusului în județ.

În acest sens, cei peste 820 de vânători din Vaslui vor începe împușcarea mistreților de pe fondurile de vânătoare din județ. Planul stabilit de către conducerea AJVPS este de o mie de porci sălbatici, din cei aproximativ 1.800 recenzați, în următoarea jumătate de an.

”Din această săptămână, vom începe aprovizionarea membrilor noștri cu muniție și vom intra, conform planului suplimentar de recoltare, la împușcarea mistreților de pe toate fondurile de vânătoare din județ. Probele vor fi trimise către laboratorul din Bârlad pentru depistarea pestei porcine clasice sau cea africană. Cu planul suplimentar primit de la autoritatea noastră, se vor recolta aproximativ o mie de mistreți fără nicio condiție. Este greu în august și septembrie, dar, în momentul în care culturile vor fi strânse de pe câmp, mistreții se vor concentra în pădure, în zonele cu mult desiș, unde-i vom putea depista în vederea recoltării”, a declarat, miercuri, pentru Libertatea directorul AJVPS Vaslui, Vasile Negru.

Mistreții recoltați vor fi duși în centrele de colectare și, după efectuarea analizelor de laborator, carnea va fi dată spre consum dacă se va constata că nu este infectată cu pestă porcină. În acest fel, fiecare vânător va avea posibilitatea să-și recolteze un mistreț și să-l consume în condițiile prevăzute de lege, cu examen medico-veterinar.

De altfel, și anul trecut, AJVPS Vaslui a recoltat probe de la toți mistreții vânați, trimise ulterior la laboratorul din Bârlad al DSVSA, toate rezultatele fiind negative.

Totodată, și personalul AJVPS a fost instruit pentru a ști cum să acționeze în cazul în care ar apărea un focar de pestă porcină africană. În cazul în care se va depista vreun mistreț cu boală, se va incinera totul pe o rază de 13 kilometri.

Comisia Europeană cere României să ia „măsuri excepționale” pentru a controla focarele de pestă porcină.

Numărul focarelor de pestă porcină africană ajunsese, miercuri dimineață, la 619, iar cel al localităților afectate la 104.

Citește și:

Parlamentarii fac afaceri cu statul. Sute de milioane de lei, prin firmele rudelor. ”Vreți să vă răspund acum, când sunt în concediu?”

EXCLUSIV / Ministrul Daea, ordin extrem dat azi: ”Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate!”

Citește mai multe despre mistreti și Vaslui pe Libertatea.

Comentarii