Mergi direct la conținut »
Aproape 3.600 de copii cu diabet zaharat primesc dispozitive moderne pentru monitorizarea bolii
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Aproape 3.600 de copii cu diabet zaharat primesc dispozitive moderne pentru monitorizarea bolii

Aproape 3.600 de copii cu diabet zaharat primesc dispozitive moderne pentru monitorizarea glicemiei, prin reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul  Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

De Elvira Gheorghiță,

Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Ministerul Sănătății estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive  sunt și 3600 de copii.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial  pentru a evita riscul apariției complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

Părinții copiilor cu diabet au cerut ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să-i ajute pe micuții cu această suferință și să fie create programe distincte pentru bolnavii cu diabet zaharat tip 1, pentru cei cu diabet zaharat tip 2 și pentru copii.

Pentru rezolvarea acestei situații, Ministerul Sănătății a propus Guvernului un proiect HG  care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS, în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Astfel,  structura Programului național de diabet  va cuprinde de acum două subprograme distincte, unul pentru diabetul zaharat tip 1 și altul pentru  diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațaional.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

„În primul rând, măsura  va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor  pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sănătății,  Sorina Pintea.

De asemenea, prin actul normativ aprobat  joi de Executiv  fost rezolvată o altă problemă, aceea vizând bolnavii cu epilepsie.

Astfel a fost introdus un nou dispozitiv medical  în Subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integrantă a Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.

Este  vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu  epilepsie rezistentă la tratament medicamentos.

„Prin introducerea acestui dispozitiv, pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament  medicamentos au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibile în practică medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate, vor putea fi rezolvate în țară”, a adăugat  ministrul Pintea.

 

Close
Închide
  Close