Cele mai importante declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

  • Sunt peste 42.000 de persoane programate pentru prima doză și peste 113.000 programate pentru a doua doză în localitățile cu rata de incidență peste 4,5 la mie.

Până azi la ora 10.00 au fost vaccinate aproape 7.000 de persoane din etapa a III-a, în 135 de centre, din care peste 3.000 cu AstraZeneca.

  • Peste 489.000 de persoane, adică aproape jumătate de milion de persoane, s-au programat în ultimele 24 de ore pe listele de așteptare.
  • Peste 81.000 sunt persoane de peste 65 de ani, peste 60.000 sunt persoane cu boli cronice, peste 25.000 lucrători esențiali și peste 200.000 de persoane sunt persoane din etapa a III-a.

Din 23 martie, vom deschide 165 de cabinete noi de vaccinare la nivel național și vor fi alocate prioritar în localitățile cu rata de incidență ridicată. Pentru București vor fi 52 de noi cabinete pentru Pfizer.

Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
Recomandări
Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
  • Din 5 aprilie vom deschide alte noi cabinete, încă se lucrează la analiză.
  • Evenimentele cu cheagurile de sânge nu au o frecvență mai mare decât în mod normal. Nu au fost raportate pentru niciun tip de vaccin evenimente tromboembolice. În continuare cred că trebuie să acordăm credit Agenției Naționale a Medicamentului care a spus că nu există o legătură de cauzalitate.
  • România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm.

  • Datele care au stat la baza deciziei noastre de a continua vaccinarea cu AstraZeneca sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific. Suntem conștienți că semnalul la nivel european este unul puternic.
  • Recomandarea noastră este de a continua monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse la vaccinul anti-COVID.
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

În ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca au fost anulate 33.000 de programări.

  • Cu toate acestea, la acest moment în centrele de vaccinare cu AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.000 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend.
  • 168.000 de persoane sunt programate pentru prima doză cu AstraZeneca.
  • În centrele cu Pfizer nu mai avem locuri libere, sunt oameni pe listele de așteptare.

Peste 1,1 milioane de persoane incluse în etapa a II-a s-au vaccinat până în prezent, din 15 ianuarie, iar mai bine de jumătate au făcut și a doua doză.

  • Din acestea, peste 312.000 sunt persoane cu boli cronice, peste 405.000 sunt persoane de peste 65 de ani, peste 31.000 sunt persoane din centre rezidențiale, peste 11.400 de persoane nedeplasabile (vaccinate la domiciliu), aproape 500 de persoane fără adăpost (din care 294 și cu doza a doua).
  • De asemenea, peste 309.000 vaccinate sunt din categoria lucrătorilor esențiali. Aproape 127.000 de persoane sunt din învățământ.
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Peste 7.000 de reacții adverse au fost raportate la nivel național. 1.136 au fost raportate în perioada 8-15 martie. 1.134 nesevere și două reacții severe în curs de investigare.

Cele mai importante declarații ale lui Andrei Baciu:

  • Peste 3 milioane de doze de vaccin a primit România până în prezent. 797.000 de doze sunt de la AstraZeneca.
  • Dintre toate dozele utilizate, avem peste 4.000 de doze pierdute.
  • Săptămâna aceasta trebuia să primim 155.000 de doze de la AstraZeneca, dar vom primi doar 43.000 de doze. Săptămâna viitoare vom primi la fel, mai puțin decât ar fi trebuit, doar 48.000 de doze.

Pentru luna martie vorbim de peste 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID pe care le vom primi.

  • Pfizer a anunțat că va putea livra 10 milioane de doze în trimestrul al doilea Uniunii Europene, iar României îi revin 830.000 de doze.

Despre anulările programărilor la vaccinare:

  • Există un anumit grad de încredere, de îngrijorare în rândul celor care sunt interesați de vaccinare și e un lucru firesc pe care îl înțelegem. Dar noi trebuie să ținem cont de deciziile agențiilor la nivel european, de recomandările OMS.

Sunt mai multe persoane care se programează decât cele care anulează programările.

  • Este firească decizia de a anula și de a aștepta mai multe informații.
  • Boala tromboembolică este un eveniment din nefericire comun în rândul populației generale, sunt extrem de multe cauze care pot crește riscul acesteia, de aceea toate datele nu arată o creștere a acestui eveniment după vaccinarea cu AstraZeneca.

Despre „turismul” pentru vaccinare:

  • Centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcție de numărul de persoane programate. Dacă ai centre cu grad mare de vaccinare, acolo distribui mai multe doze.

Centrele de vaccinare înființate în mediul urban reprezintă 65 la sută din total. Din acest punct de vedere cred că e important să facilităm și accesul celor din mediul rural.

  • E adevărat că aici gradul nu e atât de mare, însă e important să asigurăm o distribuție uniformă a dozelor chiar dacă nivelul de ocupare este diferit.
  • Vom deschide în mod deosebit cabinete în mediul urban, dar e firesc să existe și în mediul rural.

Decizia unei persoane de a se deplasa într-un centru de vaccinare în care sunt locuri libere aparține acelei persoane. Sunt oameni însă care se plâng că nu se pot programa în centrele dintr-o anumită localitate pentru că vin persoane din alte județe.

Despre personalul medical neplătit:

  • Campania de vaccinare nu e în pericol, e o situație pe care am încercat să o explic și există bunăvoință din partea tuturor instituțiilor, dar sunt activități procedurale
  • Personalul va fi remunerat corespunzător.

Despre decizia unor țări de a suspenda complet vaccinarea cu AstraZeneca:

Ne-am uitat la motivarea acestei decizii. E o decizie de maximă precauție. Chiar dacă în majoritatea țărilor nu au fost semnalate acele evenimente, cred că fiecare țară este suverană vizavi de sănătatea publică.

  • Nu vreau să comentez, dar accentuez faptul că noi am pus în balanță dovezile științifice, beneficiile vaccinării, recomandările OMS. Nu e o decizie ușoară și va fi evaluată chiar și în fiecare zi dacă e nevoie.

Despre schimbarea schemei de vaccinare dacă va fi suspendată complet imunizarea cu AstraZeneca:

  • Este o decizie medicală pe care o vom detalia mai mult în momentul în care EMA va recomanda asta.
  • Se vor face precizări și în acest sens, de a asigura schema de vaccinare pentru imunizarea persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca.

Categoric e nevoie de completarea dozei de vaccinare.

Despre persoanele care s-au infectat cu COVID-19 după vaccin:

  • Sunt date de acum două sau trei săptămâni: 4.000 de persoane au fost infectate după prima doză, cu o perioadă medie de șapte zile, și 500 după a doua doză, cu o perioadă medie de patru zile.

Datele din prezent arată că 7.145 de persoane (adică 0,49 la sută) au fost infectate cu coronavirus după prima doză de vaccin. Dintre acestea, 2.083 de persoane au făcut între timp și doza de rapel. După rapel, 1.012 persoane au fost infectate.

Despre pașaportul de vaccinare:

  • Vaccinarea este un act medical prin care ne protejm sănătatea. Beneficiile vaccinării din acest considerent trebuie să reiasă.
  • Tot ceea ce se va întâmpla ulterior, facilitarea accesului în anumite țări, o persoană să nu mai prezinte test PCR și așa mai departe, sunt decizii care vor fi luate la un moment dat.

Este important să ne îndreptăm atenția către beneficiile vaccinării și atât.

Despre prioritatea persoanelor programate deja la AstraZeneca, dacă EMA va retrage autorizația:

  • Din dozele suplimentare pe care urmează să le primim vom asigura persoanelor deja programate, dacă va fi cazul.

Despre retragerea restricțiilor după beneficiile vaccinării:

  • Sunt indubitabile beneficiile vaccinării pentru redfucerea riscului de mortalitate, de complicații, de forme grave. Astea sunt lucruri clare.

Despre momentul cel mai așteptat, cred că trebuie să avem peste 70 la sută din populație vaccinată, cu un nivel ridicat în rândul populației vulnerabile.

  • Chiar dacă virusul va fi circulant, tipul de infecție pe care ar produce-o ar fi mai degrabă asimptomatic, ușor, care nu aduc persoana respectivă la spital.

Despre prioritizare și ordinea pe lista de așteptare:

  • Pot fi persoane care sunt în evidență cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani care să fie notificate cu prioritate. Criteriile de prioritizare rămân tocmai pentru a le facilita accesul la vaccinare persoanelor vulnerabile.
  • Stagnezi pe lista de așteptare ca să fie preluate aceste persoane vulnerabile. Este firesc.

Despre continuarea campaniei de vaccinare după atingerea pragului de 70 la sută:

  • Evident, dacă vor fi persoane care vor dori să se vaccineze astfel încât să asigurăm accesul oamenilor la vaccinare, vom continua campania.
  • Este un obiectiv pe care ni l-am propus, de a atinge 70 la sută din populație vaccinată pentru a avea acea imunitate colectivă.

Despre existența unor centre de vaccinare în cabinetele medicilor de familie:

Suntem cu toții conștienți că la un moment dat viziunea noastră trebuie să se schimbe, nu putem aștepta la nesfârșit ca o persoană să se prezinte într-un centru de vaccinare, trebuie să mergem noi către acea persoană.

  • Luăm în calcul acest lucru, dar la acest moment nu se pune problema.

Despre cele două reacții adverse severe:

  • Nu am detalii, sunt în curs de investigare. Fișele de raportare sunt raportate de pacienți. Medicii vor lua legătura cu ei și vor analiza. Sunt reacții serioase pentru că așa au fost raportate de pacienți.

Despre sosirea în România a vaccinului Johnson&Johnson:

Pentru a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile.

  • Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom putea acest tip de vaccin.
  • Din punct de vedere practic, se pretează mai mult pentru centre mobile, pentru vaccinare în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este redus. Asta nu înseamnă că nu poate fi accesat și de restul categoriilor de persoane.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Când va fi anunțat rezultatul
Știrileprotv.ro
A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Când va fi anunțat rezultatul
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Viva.ro
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Băutura care are beneficii uimitoare pentru intestin și imunitate. I se mai spune și ”aurul lichid”
FANATIK.RO
Băutura care are beneficii uimitoare pentru intestin și imunitate. I se mai spune și ”aurul lichid”
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
GSP.RO
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Elle.ro
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Unica.ro
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Observatornews.ro
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Horoscop 29 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită la destindere, dacă nu totală, măcar parțială, la nivelul minții
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită la destindere, dacă nu totală, măcar parțială, la nivelul minții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI