„Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferițe de presă, precizând că azi, 16 martie, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele cu privire la cazurile de tromboză apărute în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, urmând ca joi să fie formulată o concluzie în acest sens.
Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm.
Valeriu Gheorghiță:
Potrivit medicului Gheorghiță, datele care au stat la baza deciziei de a continua vaccinarea cu AstraZeneca în România, „sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific”.
„Suntem conștienți că semnalul la nivel european este unul puternic. Recomandarea noastră este de a continua monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse la vaccinul anti-COVID”, a mai spus el.
Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în mai multe țări ca măsură de precauţie
Suedia și Cipru au anunțat marți că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID, după ce marți, Germania, Franța, Spania, Italia și Slovenia au oprit imunizarea cu serul.
De asemenea, Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Olanda, Irlanda și Portugalia au anunțat că suspendă parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca.
Reacția românilor la decizia mai multor state europene de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca
În ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca au fost anulate 33.000 de programări, potrivit declarațiilor făcute marți de Valeriu Gheorghiță.
Cu toate acestea, la acest moment în centrele de vaccinare cu AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.000 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend.
În prezent, 168.000 de persoane sunt programate pentru doza 1 cu AstraZeneca și 419.000 pentru doza 2.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro