Grupul Johnson & Johnson, care produce de la pudră de talc, șampon, creme și apă de gură până la echipamente sanitare, medicamente pentru tratarea cancerului și vaccinuri anti-COVID, se va sparge în două.

Unitatea care realizeză produse destinate consumatorilor va fi separată, iar grupul se va concentra pe producederea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, aceasta fiind cea mai mare reorganizare a companiei în istoria sa de 135 de ani, scrie Reuters.

Separarea subliniază presiunea la care sunt supuse marile corporații cu afaceri diverse pentru simplificarea structurii lor și pentru a-și crește focusul.

Compania țintește ca separarea să aibă loc în următoarele 18-24 de luni și să coste între 500 de milioane de dolari și un miliard de dolari. Acțiunile grupului au crescut cu 1,5% după anunț.

În acest moment, J&J are o capitalizare bursieră de 434 de miliarde de dolari si 134.000 de angajați.

Focus pe medicină

Divizia de medicamente și echipamente medicale este pe cale să aducă vânzări de 80 de miliarde de dolari în acest an, față de cele 15 miliarde aduse de divizia orientată către consum.

Între brandurile destinate publicului se află unele dintre cele mai cunoscute produse la nivel global, precum apa de gură Listerine, șamponul de copii Jonhsons Baby, plasturii anti-tutun Nicorette, cremele Neutrogena, medicamentul Tylenol (paracetamol – n.r.), absorbante Carefree și compresele Band-Aid.

Separarea unităților vine după ce compania a întâmpinat o serie de probleme de producție și vânzări dezamăgitoare ale vaccinului său anti-COVID, din cauza competiției puternice realizate de către Pfizer și Moderna.

Gigantul fondat de inventatorul becului se sparge în trei

Spargerea J&J nu este singură. Concernul General Electric, cea mai mare companie industrială din lume, a anunțat la rândul său separarea în trei companii diferite.

Compania fondată de către Thomas Edison, inventatorul becului, în anul 1892, a anunțat că se va sparge în trei unități diferite, scrie CNN.

General Electric în sine va rămâne drept producător de echipamente de aviație.

GE Healthcare, care produce echipamente medicale, precum aparate RMN, dispozitive pentru radiografii sau ultrasunete, va fi separată la începutul anului 2023. Aceasta are vânzări anuale de circa 20 de miliarde de dolari și 54.000 de salariați.

O a treia unitate va fi axată pe energie și va îngloba GE Renewable Energy, GE Power și GE Digital, și va fi separată în 2024.

General Electric a fost cea mai mare companie industrială din lume, având o valoare bursieră de 600 de miliarde de dolari în anul 2000. Aceasta a scăzut însă până la 120 de miliarde de dolari.

De asemenea, numărul angajaților a scăzut de la 300.000 la 174.000, cât avea la finalul anului trecut, după ce compania a vândut alte unități.

De-a lungul timpului, General Electric a deținut și apoi a vândut trustul de televiziune NBC, compania de contabilitate Genpact, iar GE Capital a deținut acțiuni la banca turcă Garanti Bank. Grupul chinez Haier a cumpărat în 2016 divizia de electrocasnice a General Electric.

În 2017, General Electric a cumpărat Baker Hughes – companie ce oferă servicii petroliere la sonde – dar ulterior și-a redus participația la una minoritară.

Toshiba se sparge și ea în trei

De asemenea, grupul nipon Toshina, a anunțat la rândul său în această săptămână spargerea în trei unități separate, după ani întregi de scandaluri, conform Reuters.

Fondat în anul 1875, grupul va fi separat astfel:

  • o companie va deține unitatea sa energetică, ce produce termocentrale și centrale nucleare, dar și sisteme pentru energiile regenerabile și sisteme pe hidrogen
  • o altă societate va produce hard-disk-uri și semiconductori
  • a treia unitate va deține participația Toshiba în producătorul de memorii Kioxia și alte active. Presa a scris recent că grupul american Western Digital dorește să fuzioneze cu Kioxia.

Separarea ar urma să se încheie în 2024, însă vine însă în ciuda cererilor unora dintre acționari, care solicită ca grupul să fie delistat prin acceptarea unei oferte de cumpărare.

Toshiba a fost lovit de un scandal contabil în anul 2015. Din această cauză a vândut divizia sa de imagistică medicală pentru 5,9 miliarde de dolari, după cum scria în 2016 Business Insider, în vreme ce grupul chinez Midea a preluat divizia de electrocasnice.

În 2017, Toshiba a primit o injecție de 5,4 miliarde de dolari de la mai bine de 30 de fonduri străine, între care Elliott Management, Third Point și Farallon.

În vara acestui an o investigație a arătat că conducerea companiei a complotat cu Ministerul Comerțului din Japonia pentru a câștiga influență la adunarea generală a acționarilor de anul trecut.

Compania este importantă pentru Tokyo deoarece produce sisteme radar.

Reactoare nucleare

Anterior, Toshiba a deținut și producătorul american de reactoare nucleare Westinghouse, dar l-a vândut în 2018, după ce în 2017 acesta a intrat în insolvență, cu pierderi de 9 miliarde de dolari.

A ieșit din domeniul PC-urilor

În 1985, Toshiba a produs primul laptop comercial. Societatea a ieșit de pe piața PC-urilor în 2020, când și-a transferat ultimele acțiuni către un alt grup nipon, Sharp, conform Times of India.

Spargerea conglomeratelor industriale

Acestea nu sunt singurele spargeri ale conglomeratelor mari.

HP a separat divizia de calculatoare de cea de servere în 2015, în vreme ce IBM a vândut divizia de pc-uri către chinezii de la Lenovo în 2005, iar zilele trecute a separat divizia sa de servicii IT pentru a se concentra pe cloud computing.

Concernul chimic Dow DuPont, cel mai mare din lume la acel moment, s-a separat la rândul său în trei părți în 2019, conform Barrons. Noile companii sunt Dow Chemical (produse chimice), DuPont de Nemours (producător de materiale) și Corteva (producător de semințe și pesticide).

United Technologies s-a separat la rândul său în 2018 în trei societăți: United Tech produce motoare și echipamente aviatice, Otis – cel mai mare producător mondial de lifturi și scări rulante, iar Carrier produce aparate de aer condiționat și de răcire.

În 2020, United Tech a fuzionat cu producătorul de rachete Raytheon și au format Raytheon Technologies.

Philips a rămas la producerea de echipamente medicale

Anterior, și grupul olandez Philips și-a separat activitățile. În acest moment, Philips mai produce doar echipamente medicale.

Televizoarele și monitoarele omonime sunt realizate de grupul TPV Technology din Hong Kong, iar divizia de electrocasnice mici a fost vândută în acest an către fondul de investiții Hillhouse într-o tranzacție de 4,4 miliarde de euro, potrivit companiei.

Anterior, Philips a separat și activitățile sale din domeniul semiconductorilor: NXP Semiconductors este cel mai mare producător de cipuri pentru industria auto, iar ASML este cel mai mare producător de echipamente de litografie din lume, utilizate la producerea celor mai avansate procesoare.

Urmează altele?

Conform Reuters, spargerea General Electric ar putea fi imboldul pentru care și alte grupuri ar putea să se spargă.

Între acestea se află companii precum Emerson Electric, Roper Technologies și 3M.

Aceasta din urmă produce de la bunuri de larg consum până la adezivi, costume de protecție, măști medicale și sisteme electronice pentru sectorul transporturilor.

Citeşte şi:

Peste 97.000 de persoane vaccinate anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Câți oameni au primit prima doză

Moderna: Protecţia oferită de vaccinul anti-COVID depăşeşte riscul de apariţie a miocarditei la bărbaţii tineri

EMA listează o afecțiune rară a coloanei vertebrale ca posibil efect secundar al vaccinării cu Johnsons & Johnson

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie