Președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), Cătălin Codescu, vorbește despre existența unor rețele prin care anumiți avocați și “experți în despăgubiri” din cadrul unor societăți cu răspundere limitată (SRL) ajung imediat după producerea accidentelor la victimele sau la familiile acestora.   

“Dacă facem traseul unei victime de la momentul producerii accidentului și până la momentul la care este abordată de acești «specialiști», constatăm că persoanele care iau act de eveniment și dețin informații cu privire la victimă și la unitatea spitalicească unde este internată sunt funcționari publici și lucrează în cadrul unităților de ambulanță/SMURD, poliție și urgențe medicale.

Este limpede că de aici sunt transmise informațiile precise, punctuale către persoanele despre care am amintit. Vorbim de o sesizare la 112. Dispeceratul informează Poliția rutieră și SMURD.

Ni s-au semnalat cazuri în care anumiți indivizi au ajuns la fața locului în același timp cu Poliția sau cu SMURD. Cum se putea întâmpla asta, dacă nu sunt mână în mână? Se încalcă legea protecției datelor cu caracter personal, și nu numai.

Polițistul trebuie să-și vadă de treaba lui, nu să sesizeze alte entități, alți indivizi. Sincer, cred că nu fac asta dezinteresați. Acești vânători de despăgubiri sunt recunoscători la rândul lor”, a precizat președintele AVAC.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor din România

“Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății ar trebui să le transmită oamenilor din subordine că nu este legal să furnizeze informații cu privire la victime, pentru că încalcă Codul Penal”

Cătălin Codescu, președinte AVAC

Miza: 400 de milioane de euro anual

Miza este uriașă. În joc sunt, anual, aproximativ 400 de milioane de euro, conform estimărilor AVAC.

“Anual, în țara noastră sunt înregistrate aproximativ 2.000 de accidente mortale, circa 10.000 cu vătămări grave și peste 25.000 de răniți ușor. Sunt spre 40.000 de victime, deoarece la un deces sunt cel puțin două persoane care solicită despăgubiri. Despăgubirea medie pe vătămări corporale este de peste 10.000 de euro”, susține Cătălin Codescu.

Potrivit președintelui AVAC, “experții în despăgubiri” din SRL-uri își iau partea leului:

“Luați în calcul media de 10.000 de euro sau mai puțin, 5.000, 6.000 de euro, și că acești indivizi percep comisioane sau onorarii de 30-40 la sută, înmulțit cu mii de cazuri pe an, câte gestionează, și veți vedea că merită efortul.

Probabil 90 la sută dintre victime sunt abordate de astfel de indivizi”. Rezultatul ar duce spre 144 de milioane de euro care intră anual în conturile acestor firme de consultanță.     

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”
România este pe primul loc în Europa la numărul de decese din accidentele rutiere

  «Au interes comun cu asigurătorii»

Codescu acuză legăturile dintre “vânătorii de despăgubiri” și companiile de asigurări: “Acești indivizi, în majoritatea cazurilor, nu merg în instanță. Nu sunt avocați de pledoarie, pregătiți să obțină despăgubiri corecte, echitabile, integrale pentru victime. Un proces durează 4-5 ani și nu-și doresc asta. Ei sunt «combinatori».

Pentru a obţine repede despăgubirile au o relaţie destul de strânsă cu asigurătorii. Este un interes comun. Asigurătorul nu plăteşte cât ar trebui să plătească dacă ar ajunge dosarul în instanţă, iar firmele îşi rezolvă foarte repede cazurile. Singura care are de pierdut este victima.

SRL-urile obțin comisionul de 30-40 la sută din cei 7.000 de euro sau 10.000 de euro, iar victima rămâne cu mai nimic. Pentru a fi acoperite, SRL-uri au în spate avocați, care au contactul direct cu Poliția sau cu Parchetul și cu asigurătorii”.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident

Poveste din spital  

Cătălin Codescu susține cu exemple povestite de victime afirmațiile despre implicarea anumitor funcționari publici din MAI, SMURD și Sănătate.

“Mătușa unui tânăr de 19 ani, destul de grav vătămat, internat la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost sunată timp de o lună, cât a stat lângă nepotul său, de persoane care se recomandau experți în despăgubiri. Femeia a primit zi de zi telefoane, pe diverse numere de telefon, atenție!, nu pe același număr.

Aceștia chiar au venit la patul victimei să-i propună o colaborare, astfel încât să primească o despăgubire de sute de mii, de milioane de euro. Femeii i s-a părut ceva ciudat și a căutat informații pe internet. Așa a dat de noi, de AVAC”.

Președintele AVAC continuă: “Întrebat cum a dat de ea, unul dintre indivizi îi spusese că are biroul vizavi de Spitalul de Urgență și că vede ambulanțele care intră în spital și caută victimele. Sigur că informația venea, probabil, din interiorul spitalului. El ajungea imediat după ce se putea discuta cu victima sau cu o persoană din familia victimei. Își prezenta o carte de vizită doar cu nume și cu număr de telefon și de aici începea toată povestea”.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”
”Vânătorii de accidente” urmăresc Salvările FOTO: Hepta

«Pun presiune pe victime»

Cătălin Codescu sfătuiește victimele accidentelor rutiere și pe rudele acestora să se ferească de SRL-uri și să apeleze la avocați. De ce?

“Singurii în măsură să acorde consultanță juridică persoanelor fizice sunt avocații. Cu toate acestea, aceste SRL-uri cu obiecte de activitate foarte pompoase încheie contracte cu victimele pe comisioane de 30-40 la sută din despăgubire, promițând despăgubiri de sute de mii, milioane de euro.

Pun presiune pe victime spunându-le că trebuie să depună neapărat plângere penală. Că neapărat trebuie să mergem la un medic legist, neapărat trebuie să dăm o declarație la organul de cercetare de urmările penală. Așa îi determină pe oameni să semneze contractele, profitând de starea de vulnerabilitate a acestora”, acuză președintele AVAC.

“Aceste SRL-uri obțin niște venituri ilegale, deoarece au ca obiect de activitate management de consultanță pentru persoane juridice, dar încheie contracte cu persoane fizice”

Cătălin Codescu, președinte AVAC

«Clauze abuzive»

Victimele sunt constrânse, prin diverse clauze, ca o dată ce au semnat contractele să nu le mai poată rezilia.

“Am găsit la majoritatea contractelor încheiate de acești vânători de accidente clauze conform cărora victimele erau obligate să suporte penalități de 5.000 de euro dacă solicitau rezilierea contractului la mai mult de 10 zile de la semnare. Unii pun ipoteci pe casele victimelor. Este un abuz evident”, a mai precizat președintele AVAC.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”

«Nu avem avocați pregătiți»

Potrivit legislației în domeniul răspunderii civile auto, asigurătorii sunt obligați să garanteze un plafon maxim de despăgubire de 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și decese (daune morale) și 1,22 de milioane de euro pentru prejudicii materiale.

“Cine promite obținerea unor despăgubiri cu sume aberante, milioane de euro, sau pretinde că este în măsură să stabilească pe loc și să garanteze o anumită sumă este, din punctul nostru de vedere, un infractor”, susține Cătălin Codescu.

Acesta explică de ce nu se plătesc și în România despăgubiri de milioane de euro: “Este foarte greu atât timp cât avem o jurisprudență formată în jurul unor decizii bazate pe criterii eronate, precum ziua de îngrijire medicală. Sincer, nici nu există mulți avocați buni pentru acest segment, iar cei mai pregătiți sunt angajați de companiile de asigurări”.

Avocații din București au sesizat Baroul

Breasla avocaților acuză SRL-urile de concurență nelegală. Avocatul George Iulian Dinu a declarat pentru Libertatea:

“Respectivii se erijează în avocați, dar nu sunt avocați. Am sesizat Baroul București, dar deocamdată nu a luat nimeni în discuție sesizarea noastră. În mod normal ar trebui să se sesizeze toate Barourile din țară”.

Acesta susține ideea AVAC: “Cu siguranță există o rețea, pentru că altfel reprezentanții acestor firme nu ar reuși să ajungă atât de repede la victimele accidentelor.

Practic, oamenii sunt păcăliți. Victimele nu primesc, practic, despăgubirile reale și legale, iar dacă ajung ca părți vătămate în instanță, ei vor fi considerați ca fiind despăgubiți și, practic, nu vor mai primi nimic. Nu se mai pot constitui parte civilă, ulterior, pentru despăgubirile ce li s-ar cuveni.

Noi nu le promitem victimelor marea cu sarea, ne raportăm întotdeauna la probatoriul pe care îl putem face”.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație vorbește despre “rețele de vânători de despăgubiri”. “Sunt mână în mână cu polițiști, SMURD și cadre medicale”

Avocat George Iulian Dinu

Reprezentant SRL: «Probabil există rețele»

Firmele contestate de AVAC sunt apărate de Andrei Sârbu, reprezentantul unui SRL important pe piața despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație, Biroul European de Reprezentare.

“Indivizii ăștia, la care se referă AVAC, funcționează în toată lumea sub forma societăților comerciale. Sunt toți absolvenți de Drept, consilieri juridici, înscriși în profesie, avem avocați cu care colaborăm.

Nu înțeleg de ce AVAC are abordarea aceasta. Ar trebui să aibă același scop cu noi, acela de a informa victimele că au și drepturi. Majoritatea victimelor apelează la noi pentru că nu au banii de avocați”.

Ce crede Andrei Sârbu despre “rețelele” demascate de AVAC: “Mi se pare conspirativă oarecum, dar probabil că există și merg pe relații personale, care le au unii agenți.

Se poate să fie și societăți care să funcționeze în felul acesta. La fel de bine să știți că se întâmplă și cu avocații. Fiecare se folosește de mijloacele lui pentru a-și atrage clienții.

Există o moralitate pe care ar trebui să o avem toți. Sunt oameni și oameni, nu poți să generalizezi și să spui că există un fenomen în care aleargă avocați cu servieta prin toate satele sau reprezintă firme care fac lucrul ăsta”.

“Este ciudat că asigurătorii nu caută victimele să le ajute după accidente, iar oamenii sunt păcăliți de «vânătorii de despăgubiri»”

victima unui accident rutier

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI