Mergi direct la conținut »
Astăzi e Sfânta Parascheva. Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaște. Programul evenimentelor de la Iași
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Astăzi e Sfânta Parascheva. Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaște. Programul evenimentelor de la Iași

Astăzi e Sfânta Parascheva. Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaște. Programul evenimentelor de la Iași

Zeci de mii de pelerini au mers la Iași în aceste zile pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Spiridon, aflate în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

De Ana Hațeg, Cătălin Hopulele,

UPDATE 10:15: Peste 20.000 de pelerini asistă la cea mai importanta slujba din hramul Sfintei Parascheva. În același timp, în spatele catedralei, aproximativ 35.000 de persoane așteaptă să se închine la moaște.

La liturghia de luni au participat 19 ierarhi, 13 preoți și 9 diaconi. Printre aceștia se află și Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice, Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Laurenţiu – Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului -, Irineu – Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei – sau Nathanael – Mitropolit de Amantia.


Anul acesta, numărul pelerinilor a fost unul uriaș fiind înregistrat un nou record, scrie presa locală. În ceea ce priveşte durata pelerinajului, oamenii au stat cel mai puţin 8-10 ore în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, ulterior s-a ajuns la peste 15 ore, iar sâmbătă noaptea, pelerinii au așteptat și 20 de ore pentru a ajunge la moaște, scrie ziaruldeiasi.ro.

Lungimea cozii a fost de peste trei kilometri, ajungând la un moment dat să se apropie de 4 kilometri.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Luni în ziua în care ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, momentul cel mai așteptat este liturghia arhierească care va avea loc pe o scena amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane, aşezată cu faţa spre bulevardul Ştefan cel Mare.

La slujbă vor participa un număr record de ierarhi – 20

Programul evenimentelor luni, 14 octombrie

07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană).

09.30-13.00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt). 

17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

18.30 – Concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, condus de maestrul Doru Petru Morariu (în Catedrala Mitropolitană).

20.00-00.00 – Slujba de priveghere pentru Sfântul Ierarh Spiridon combinată cu cea a zilei – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

Close
Închide
  Close