„Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen, aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen, conform agenției de presă Reuters, citată de Mediafax.
Oficialii din Iran au catalogat drept „inacceptabile” acuzațiile Statelor Unite potrivit cărora Teheranul a lansat atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită.
Mai mulți oficiali citați de publicația The Wall Street Journal susțin că atacul a fost organizat de pe teritoriul Iranului, așa cum reiese din informațiile obținute de serviciile secrete.
Președintele american Donald Trump a precizat că așteaptă răspunsul oficialilor din Arabia Saudită cu privire la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acțiune militară.
Șeful NATO, „extrem de îngrijorat” de riscul escaladării unui conflict în Orientul Mijlociu
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este „extrem de îngrijorat de riscul de escaladare” după atacul asupra unor instalații petroliere din Arabia Saudită.
Mai mult, Stoltenberg a acuzat Teheranul că „destabilizează întregul” Orient Mijlociu, conform Agerpres.
Facem apel la toate părţile să împiedice astfel de atacuri deoarece ele pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune şi suntem extrem de îngrijoraţi de riscul unei escaladări
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Secretarul general al NATO a acuzat Iranul că „susține diferite grupări teroriste” și că este „responsabil de destabilizarea întregii regiuni”.
Un oficial de rang înalt din cadrul administrației americane a declarat pentru CNN că dronele ar fi putut veni din nord, și nu din sud, prin urmare mai degrabă din Irak sau Iran decât din Yemen.
foto: EPA