Mergi direct la conținut »
Augustin Zegrean, soluție pentru revocarea procurorului general. Fostul președinte al Curții Constituționale i-a arătat lui Augustin Lazăr cum să rămână în funcție
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Augustin Zegrean, soluție pentru revocarea procurorului general. Fostul președinte al Curții Constituționale i-a arătat lui Augustin Lazăr cum să rămână în funcție

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, i-a dat soluția lui Augustin Lazăr ca să scape de revocarea din funcție. Actualul procuror general poate ataca decizia administrativă a ministrului justiției într-o instanță de judecată, iar judecătorul trebuie să pronunțe o decizie. Ar fi o premieră asta, dar ar fi interesant de văzut care ar fi decizia magistraților, a spus Augustin Zegrean.

De Mihai Niculescu,

Fostul președinte al CCR a adăugat că posibilitatea de contestare a ordinului de revocare nu este prevăzută expres, dar procurorul general, ca orice cetățean al României, are dreptul de a se adresa justiției dacă se consideră nedreptățit printr-un act administrativ. Revocarea din funcție anunțată de Tudorel Toader nu este altceva decât un act administrativ, a precizat expertul în drept constituțional pentru Mediafax.

Procurorul general, dacă consideră că actul prin care s-a propus revocarea lui este nelegal poatesă se adreseze justiţiei pentru că accesul liber la justiţie este garantat de Constituţie. Orice om, care consideră că i s-a încălcat un drept, printr-un act administrativ, şi acesta este un act administrativ, se poate adresa justiţiei, să ceară anularea actului şi repararea prejudiciului cauzat. Ar fi pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva, când un act al ministrului privind eliberarea din funcţie ar fi atacat în justiţie, dar premierele sunt binevenite şi de regulă justiţia nu se poate pronunţa dacă nimeni nu o cere. Primul pas este ca el să ceară aceasta la justiţie. Ar fi interesant de văzut care ar fi soluţia adoptată de instanţa de judecată. Sigur că nu scrie în lege că el poate să se adreseze justiţiei şi că actul acesta poate fi atacat, dar judecătorul nu poate să respingă o cerere de plano pentru că legea este neclară sau că nu e prevăzut în lege. Trebuie să judece, dar este o soluţie interesantă propusă de domnul procuror general…”, a declarat Zegrean.


Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ / Ministerul Justiției recunoaște: peste 500 de pedofili dovediți și condamnați sunt în libertate, în loc de închisoare!


 

Close
Închide
  Close