Testarea vaccinului, dezvoltat în comun de Universitatea din Queensland şi compania australiană de biotehnologie CSL, unul din cei patru candidaţi contractaţi de guvernul australian, a fost oprită după ce „anumite teste de diagnosticare a HIV” au generat rezultate fals pozitive.
„În urma testelor confirmate, am identificat faptul că virusul nu este prezent. Este doar un fals pozitiv și nu există posibilitatea ca vaccinul să creeze infecții”, au anunțat cei de la CSL, potrivit CNN.
Cu toate că nu au fost observate efecte adverse grave în studiile de fază 1 în rândul celor 216 participanţi, datele au arătat că anticorpii generaţi de vaccin au interferat cu diagnosticul HIV şi au dus la falsa pozitivare la unele teste HIV, a spus CSL.
Având în vedere rezultatele, CSL a declarat că a ajuns la un acord cu guvernul australian pentru stoparea studiilor de fază 2 şi 3 ale vaccinului.
Vaccinul australian ar putea fi reproiectat, însă acest lucru ar presupune o nouă perioadă de 12 luni.
CSL va produce în schimb 20 de milioane de doze suplimentare de vaccin dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, în plus faţă de 30 de milioane de doze pe care le produce deja.
De asemenea, guvernul australian a comandat o cantitate suplimentară de doze de vaccinuri ale Novavax, cu care are deja contracte de aprovizionare.
Australia a încheiat totodată un acord cu Pfizer pentru 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID, autoritatea australiană de reglementare a medicamentelor urmând să îl aprobe până în ianuarie 2021.
FOTO: EPA