Mergi direct la conținut »
VIDEO/Automat cu lumânări și tămâie la intrarea într-un cimitir din Prahova. Inițiativa aparține preotului unei parohii din Câmpina Galerie foto
9imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/Automat cu lumânări și tămâie la intrarea într-un cimitir din Prahova. Inițiativa aparține preotului unei parohii din Câmpina

VIDEO/Automat cu lumânări și tămâie la intrarea într-un cimitir din Prahova. Inițiativa aparține preotului unei parohii din Câmpina

Automat cu lumânări și tămâie la intrarea într-un cimitir din Prahova. Inițiativa cu totul ieșită din comun aparține preotului unei parohii din Câmpina. Părintele a pus la intrarea într-un cimitir un automat de la care cei care vin la mormintele rudelor pot cumpăra lumânări produse de Arhiepiscopia Bucureștilor. Preotul Radu Nicolae a explicat, pentru Libertatea, de unde i-a venit ideea să monteze un automat de lumânări, dar și care este reacția enoriașilor.

De Cristian Simion,

Automatul care vinde lumânări și tămâie este fără doar și poate ceva ieșit din comun. Nu însă și pentru locuitorii unui cartier din municipiul Câmpina, care s-au obișnuit să meargă la mormintele celor dragi fără să-și mai facă griji că nu au cumpărat din timp lumânări. Asta pentru că la intrarea in cimitirul din Cartierul Voila a fost montat un automat care vinde lumânări încă din luna noiembrie a anului trecut.

Ideea i-a venit după ce a montat la cimitir camere de supraveghere

Preotul Radu Nicolae, de la parohia Nașterea Maicii Domnului, a povestit pentru Libertatea că ideea amplasării unui astfel de aparat i-a venit de unde nici nu te aștepți.

Astfel, în cursul anului trecut, părintele a decis să monteze la cimitir camere de supraveghere. Oamenii care au rude ce-și dorm somnul de veci acolo erau disperați din cauza hoților care furau din cimitir tot ce se putea. Ca să stopeze fenomenul, preotul paroh a montat camerele de luat vederi pentru a-i descuraja pe hoți. Așa a văzut cât de mulți sunt cei care merg la cimitir după-amiază, când ies de la serviciu, și nu găsesc de unde să cumpere lumânări pe care să le aprindă la căpătâiul celor plecați dintre noi.

„Există un angajat care lucrează opt ore pe zi la cimitir și care pleacă după-amiază, când i se termină programul. Uitându-mă pe camerele de supraveghere, am observat că majoritatea oamenilor care au acolo pe cei dragi trec pe la cimitir și nu găsesc nimic. Mulți încercau ușa, pe care o găseau încuiată. Atunci am spus: trebuie să găsim o soluție. Am discutat cu Consiliul Parohial și asta a fost”, povestește părintele paroh Radu Nicolae.

Aparatul vinde lumânări de cult, produse de Arhiepiscopia Bucureștilor, și nu candele ornamentale din acelea care se vând la supermarket. Iar prețurile sunt cele stabilite de arhiepiscopie.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Ce reacție au avut enoriașii

Pentru enoriașii săi, automatul cu lumânări nu mai este ceva ieșit din comun. Cei care au venit însă de Paști la rude, în Câmpina, au făcut tonomatul celebru pe rețelele sociale.

Preotul paroh spune că a urmărit reacția credincioșilor care au văzut ineditul aparat, iar în proporție covârșitoare oamenii s-au arătat încântați de inițiativă.

„Dacă enoriașii ar fi avut ceva reticențe, luam aparatul de-acolo” spune părintele.

Preotul Radu Nicolae spune că superiorii săi din Biserica Ortodoxă vor decide dacă a făcut sau nu un lucru potrivit montând automatul cu lumânări la poarta cimitirului.

Citește și: EXCLUSIV/Imagine de arhivă. Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români, a cântat folk prin anii 70

 

Close
Închide
  Close