În aceste condiții, este de așteptat ca restaurantele care aveau preparate pe bază de crab în meniu să aibă de suferit, în timp ce oamenii de știință se întreabă ce va însemna scăderea bruscă a populației de crustacee pentru sănătatea ecosistemului arctic.
Oficialii din Alaska estimează că un miliard de crabi au dispărut în mod misterios în doi ani, ceea ce înseamnă o scădere de 90% a populației lor.
„Boala este o posibilitate” luată în calcul pentru dispariția crabilor, spune Ben Daly, cercetător la ADF&G, care monitorizează starea pescuitului din Alaska, stat care produce 60% din fructele de mare ale SUA.
Specialistul vorbește și despre problema schimbărilor climatice. Alaska este statul american cu cea mai rapidă creștere a temperaturilor și pierde miliarde de tone de gheață în fiecare an, o situație critică pentru crabii care au nevoie de apă rece pentru a supraviețui, potrivit datelor publicate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și citate de CBS News.
„Condițiile de mediu se schimbă rapid. Am văzut condiții calde în Marea Bering în ultimii doi ani și vedem un răspuns la o specie adaptată la frig, așa că este destul de evident că există o legătură”, spune Ben Daly.
Gabriel Prout, a cărui afacere de pescuit din insula Kodiak se bazează în mare măsură pe populația de crabi de zăpadă, spune că ar trebui să existe un program de ajutorare pentru pescari, similar cu programele pentru fermierii care se confruntă cu recoltele slabe sau comunitățile afectate de uragane sau inundații.
Întrebat ce pot face pescarii în această situație, cu sursele lor de existență dependente de ocean, Prout a replicat: „Să spere și să se roage. Cred că acesta este cel mai bun răspuns”.
Sezonul crabilor este perioada din an în care pot fi găsite cele mai proaspete crustacee, atât în piețele de pește, cât și în restaurante. Unele dintre statele americane care sunt cele mai mari producătoare de crabi, precum Alaska și Maine, încep sezonul crabilor în toamnă, în jurul lunii octombrie, și îl încheie pe măsură ce temperaturile încep să crească, la începutul primăverii, potrivit publicației Southern Living.
Foto: 123rf.com