Industria hotelieră se confruntă cu dificultăţi în menţinerea consumului: „Se văd repercusiunile instabilităţii economice şi politice, neactualizării legislaţiei din turism raportat la contextul de piaţă, lipsei promovării sau digitalizării pentru a obţine informaţii reale despre circulaţia turistică din România. Astfel, printr-o lipsă acută de strategii publice, care să sustină dezvoltarea turismului pe termen mediu şi lung, cu majorări succesive ale fiscalităţii (ar fi a treia în ultimii trei ani doar pentru afacerile din turism), ar comprima major turismul românesc şi aşa aflat sub potenţial”, conform News.ro.

FIHR susține că Europa sprijină turismul, nu-l împovărează fiscal

Reprezentanţii FIHR consideră esenţială realizarea unor politici publice pentru turism, alături de analiza de impact a modificărilor fiscale. 

„Europa sprijină turismul, nu îl împovărează fiscal – TVA redusă este regulă, nu o excepţie”, indică FIHR, subliniind că majoritatea statelor membre UE aplică cote diferenţiate de TVA. Creşterea taxelor ar putea diminua competitivitatea turismului românesc, determinând turiştii să aleagă opţiuni mai avantajoase sau turism nefiscalizat.

„Creşterea TVA va stimula evaziunea, pe un fond şi de concurenţă neloială din cauza regimului închirierilor de apartamente pe termen scurt, unde nu se declară şi nu se plătesc taxe, nici TVA (în comparaţie cu cazările în regim hotelier care plătesc în prezent un cumul de taxe de aproximativ 30% din tariful încasat legal)”, a mai precizat FIHR.

„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul
Recomandări
„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul

ANAF şi Ministerul de resort din Turism (MEDAT) nu dispun de instrumente eficiente pentru controlul activităţilor de închiriere pe termen scurt, care generează concurenţă neloială, „fiind lipsite de taxe sau cerinţe legale şi care ar putea însemna o sursă de venituri la bugetul naţional şi la bugetele locale”.

FIHR observă că ţările europene iau măsuri pentru reglementarea acestui segment, obţinând raportări de la platformele online pentru a combate efectele negative şi a fiscaliza afacerile.

Inflația și scumpirea vacanțelor vor reduce cererea

Conform FIHR, inflaţia şi scumpirea vacanţelor vor reduce cererea internă, accentuată de eliminarea parţială a voucherelor de vacanţă. Instabilitatea fiscală va descuraja investiţiile în turism, afectând calitatea produsului turistic şi a serviciilor, ceea ce va dăuna reputaţiei turismului românesc.

„O nouă creştere a taxelor fără un studiu de impact? Ar fi o eroare fatală, o lovitură sub centură care ne-ar arunca înapoi, departe de intenţia de a aduce venituri suplimentare la buget. Nu putem spera la o îmbunătăţire dacă nu avem curajul unei schimbări reale de strategie. România are o oportunitate extraordinară de a-şi consolida poziţia pe harta turistică globală, o şansă de a transforma comunităţile locale şi de a creşte bunăstarea naţională prin turism. Acest sector vital, un veritabil ambasador diplomatic, se află însă la o răscruce, iar mediul politic cunoaşte acest lucru. Vă solicităm cu fermitate să renunţaţi la orice intenţie de a impune noi creşteri ale fiscalităţii şi ale TVA în turism. O astfel de decizie ar fi un pas înapoi, o lovitură devastatoare pentru un sector deja subfinanţat şi subpromovat prin politici publice. Aceste măsuri nu ar face decât să submineze eforturile noastre colective, zguduind din temelii o industrie care, cu un sprijin adecvat, are potenţialul de a aduce prosperitate şi vizibilitate ţării. Haideţi să construim împreună, nu să demolăm. Susţineţi turismul românesc şi veţi susţine dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă şi o imagine puternică a României în lume. Este timpul să investim în viitor, nu să-l împovărăm! În speranţa că propunerea noastră va fi luată în considerare, vă stăm la dispoziţie pentru orice clarificări suplimentare”, a afirmat Simona Constantinescu, preşedintele FIHR.

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.