Mergi direct la conținut »
se cere aderarea urgentă a României și Bulgariei în Schengen
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Avertismentul Comisiei Europene pentru România. Are legătură cu recomandările Comisiei de la Veneția privind legile justiției

De Petre Dobrescu,

Comisia Europeană cere Guvernului român să țină cont de recomandările referitoare la codurile penale și legile justiției, făcute de Comisia de la Veneția. De asemenea, reprezentanții Executivului comunitar au precizat că vor prezenta, pe 13 noiembrie, propria analiză în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ad placeholder

În acest document se vor examina progresele realizate de România și de Bulgaria în reforma sistemelor judiciare şi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate, notează Agerpres.ro.

„Am luat cunoştinţă de cele două opinii ale Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei. Solicităm autorităţilor române să le ia în considerare”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, conform sursei citate.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, reprezentanții Comisiei Europene avertizează că vor trage ‘concluziile corespunzătoare’,

„Aşa cum a menţionat clar prim-vicepreşedintele (Comisiei Europene) Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European: În timp ce continuăm dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia va trage concluziile corespunzătoare dacă amendamentele aduse legilor justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictele de interese şi corupţiei nu ţin cont de aceste preocupări”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Florin Iordache, despre recomandările Comisiei de la Veneţia: „Nu le preluăm pe toate, prioritare sunt deciziile CCR”

Întrebat dacă aceste rapoarte despre România și Bulgaria vor fi ultimele referitoare la România și Bulgaria, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a dat un răspuns neangajant.

„Bine, acestea sunt ultimele rapoarte MCV ale Comisiei Juncker, în sensul că această Comisie Juncker îşi încheie mandatul pe 31 octombrie anul viitor. Nu sunt în măsură să va spun dacă anul viitor calendarul (de activităţi n.red) va aduce rapoartele MCV înainte sau după această dată. Vom vedea. Viaţa ne va spune”, a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, potrivit agenţiei BTA.

În urmă cu mai mulți ani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că aceste monitorizări vor înceta până la sfârșitul mandatului său.

Opinia Comisiei de la Veneția a fost publicată luni pe site-ul instituției. Potrivit acesteia, modificările aduse de Parlament Codurilor Penale și Legilor Justiției slăbesc lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.


Citește și ANALIZĂ | Prețurile mari și dobânzile în creștere îi fac pe români să nu mai cumpere locuințe


 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close