Concret, prin ordonanța adoptată luni, un procurori are nevoie de o vechime de 10 ani pentru a putea activa în DNA. Până acum, era necesară o vechime de 8 ani. Tot prin OUG adoptată luni, se precizează că  procurorii pot rămâne în DNA numai dacă îndeplinesc noile condiții prevăzute în legea de organizare judiciară. DNA atrage atenția, într-un punct de vedere formulat astăzi către CSM, că ar pierde 57 de procurori din 150, adică 40% din totalul lor, potrivit G4Media.ro.

„În cazul aplicării acestui articol, 34 de procurori din cadrul direcției, din care 24 numiți și 10 delegați, vor fi afectați de dispozițiile art. VII mai sus menționat (…) În cazul excluderii perioadei cât procurorii au avut calitatea de auditor de justiție din vechimea necesară numirii în cadrul direcției în afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, încă 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani”, arată DNA, în documentul semnat și înaintat către CSM de Anca Jurma, procurorul-șef al DNA.

Ordonanța de urgență pentru legile justiției a fost publicată marți în Monitorul Oficial. OUG prevede schimbări în modul în care sunt detașați procurorii şi stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi văzute de oricine. De asemenea, o altă prevedere nouă introdusă prevede că ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară.

În plus, se măreşte vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunct sau la funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, la 15 ani.

 

Urmărește-ne pe Google News