Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lansat un avertizment cu privire la riscul declanşării de superbacterii rezistente la medicamente, potrivit digi24.ro.
Lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor este calificată drept ”o amenințare la adresa securității”, comparabilă cu ”o epidemie bruscă și letală”.
OMS ”recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanță medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricția totală în ceea ce privește folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic”.
Volumul antibioticelor utilizate la animale continuă să crească la nivel mondial pentru că este determinat de o creştere a cererii de produse alimentare de origine animală, spun specialiştii.
În unele state, sectorul creşterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanţă medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase pentru a împiedica îmbolnăvirea lor cât şi pentru accelerarea procesului de creştere, se mai arată în declaraţia OMS.
Mai multe state, printre care și România, au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană. Uniunea Europeană a interzis, începând din 2006, utilizarea medicamentelor pentru stimularea creșterii.
O alternativă la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale, ar fi îmbunătățirea condițiilor de igienă și a practicilor agricole, potrivit OMS.
Cel mai recent raport realizat de Agenţia Europeană a Medicamentului arată că România se situează pe locul opt în UE la numărul de antibiotice cumpărate de pe piaţa farmaciei veterinare
ANALIZĂ / ”Revoluția fiscală”, pericol pentru angajați, salvare pentru buget
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro