De Cristian Anton,

Cazul nevăzătorului căruia i s-a refuzat deschiderea unui cont bancar de către o bancă nu e singular, spune Constantin Tomina, președintele Filialei interjudeţene Bucureşti – Ilfov – Ialomiţa – Călăraşi din Asociaţia Nevăzătorilor din România.

”Am avut nu un caz, ci mii de asemenea cazuri. Noi le-am propus celor din bănci să venim cu cineva care să-i citească nevăzătorului ce prevede contractul iar acesta la final să semneze.

Nu s-a acceptat varianta asta. Am mai propus apoi să facă nevăzătorul o împuternicire pentru un prieten care vede și poate citi contractul, dar băncile au spus că atunci ele vor deschide cont pe numele celui împuternicit, nu pe numele nevăzătorului, ceea ce era perfect inutil”, spune Tomina, conform sursei citate.

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a transmis miercuri printr-un comunicat că a amendat o bancă comercială cu suma de 3.000 de lei pentru că a refuzat deschiderea unui cont pentru un nevăzător.

Refuzul ar fi fost motivat de funcționarul bancar prin aceea că nevăzătorul nu poate citi contractul. ”Băncile trebuie să acorde posibilități alternative pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu contract scris în limbaj Braille”, a mai spus CNDC.

Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
Recomandări
Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
 

Care sunt cele mai ”neprietenoase” bănci

”Totul a pornit de la o decizie a primarului Firea care a hotărât să dea o sumă de bani celor cu dizabilități. Cum nu putea să-i dea la plic, s-a decis să-i vireze în contul bancar. Numai că nu toți membri noștri aveau asemenea cont. Și au început problemele”, mai spune președintele filialei Asociației Nevăzătorilor.

Cele mai ne-prietenoase bănci, mai spune Tomina, au fost Raiffeisen Bank, UniCredit, BCR și CEC Bank. Singura care nu ne-a pus nicio piedică a fost BRD.

”Bine, chiar și în interiorul rețelei aceleiași bănci au fost unități în care am fost refuzați și unități în care ni s-au deschis conturi fără nicio problemă. La CEC-urile din anumite sectoare nici nu voiau să audă, pe motiv că membrii Asociației noastre nu pot citi contractual! Alte unități CEC au deschis aceste conturi”, a mai spus Tomina.

El mai atrage atenția că probleme sunt nu doar la deschiderea unui cont banal. ”Gândiți-vă că avem membri tineri care ar vrea un împrumut. De cele mai multe ori să obții un credit e ceva utopic, nimeni nu te bagă în seamă dacă ești nevăzător. De parcă noi n-am fi oameni ca toți ceilalți! Găsesc că e absolut anormal să fim respinși de bănci doar pentru că nu vedem”, conchide Tomina.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Oficial din BNR: ”O prostie, foarte bine că i-au amendat””

Surse din interiorul Băncii Naționale, instituție care se ocupă de supravegherea prudențială a sistemului bancar, au transmis că potrivit legii, băncile pot refuza un client din motive întemeiate fără a-i comunica acestuia argumentele pentru care îl resping.

”În cazul de față ceea ce au făcut e o prostie. Foarte bine au făcut că i-au amendat! Nu e posibil să nu oferi variante alternative pentru asemenea persoane cu dizabilități”, spune un oficial din BNR. Potrivit acestuia, ar putea fi vorba mai degrabă de o greșeală a unor funcționari de la ghișeele băncilor și nu de o politică internă a vreunei bănci.

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

La rândul lor, reprezentanții comunității bancare au transmis că vor continua să fie proactive pentru a preîntâmpina asemenea situații: ”CPBR a luat notă de comunicatul CNCD și a transmis aspectele cuprinse în acesta băncilor sale membre, cu rugămintea de a fi comunicate mai departe în cadrul rețelelor acestora. Suntem convinși că băncile membre CPBR vor continua să întreprindă în mod proactiv măsuri, în condițiile legii, pentru a preveni astfel de situații și a evita orice formă de discriminare ce ar putea surveni față de clienți”, arată Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Citeşte şi:

Caracatița ”afacerilor de familie” pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude, după modelul ISU Dolj

Trei orașe din China cu o populație cât a României, în carantină, din cauza virusului. Măsuri dure și la Beijing

Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei pharma KRKA audiază angajații din România. ”Voi știați tot!”

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare