Cele 9 persoane arestate sunt acuzate, printre altele, de săvârșirea infracțiunilor de apartenență la o organizație criminală, tâlhărie, falsificare de documente și spălare de bani.
Guardia Civil a organizat o acțiune de amploare în provinciile spaniole Malaga, Madrid, Sevilla, Granada, Valencia și Alicante, fiind solicitate mandate naționale și internaționale de căutare și arestare.
Europol a fost informat despre această operațiune, supranumită Sauce 21. Au fost solicitate informații din 11 țări europene, România, Austria, Germania, Italia, Ucraina, Bulgaria, Franța, Belgia, Ungaria, Polonia și Republica Cehă, de unde s-au obținut indicii şi probe pentru infracţiunile comise.
Organizație era condusă de un cuplu din Malaga și avea o structură ierarhică, cu o distribuție precisă a sarcinilor și rolurilor între membrii săi de diferite naționalități: 11 români, 4 spanioli, 3 marocani și un suedez.
Ei acționau în diferite zone de lux din Spania, iar vehiculele furate și modificate erau vândute pe piața neagră din Austria și în Belgia.
Alarma s-a declanșat în februarie 2021, ca urmare a suspiciunilor provitoare la activitatea intensă de la un depozit din zona industrială Campillos din Malaga.
În urma cercetărilor efectuate, s-a aflat că în interior erau mai multe autovehicule care erau manipulate, motiv pentru care s-a efectuat o percheziție.
Au fost sechestrate, inițial, șapte autovehicule de ultimă generație. Pe parcursul derulării acestei operațiuni au fost identificate, în total, 19 autovehicule furate, dintre care 14 au fost recuperate.
Unele mașini nu au mai fi putut fi găsite, deoarece fuseseră demontate, atât pentru vânzare de piese pe piața neagră, cât și pentru a fi folosite ca piese de schimb pentru unele dintre vehiculele modificate.
Foto cu caracter ilustrativ: EPA