În 2017, bărbatul a acuzat dureri în gât și s-a tratat de faringită, dar durerile nu au trecut și, la un control ORL, a fost anunțat că are cancer și o tumoră cât o mandarină.
Cancerul era în stadiu avansat, fiindcă omul avea deja metastaze la ganglionii latero-cervicali stângi. S-a operat în noiembrie 2017, la un spital din București, după care a efectuat 32 de ședințe de radioterapie, tot în Capitală. După un an însă pacientul a acuzat din nou dureri și s-a adresat unui specialist din Cluj, prof. dr. Teofil Lung.
Medicul a stabilit că pacientul avea „recidivă tumorală ulcerată, ce cuprindea toată limba; tot planșeul cavității bucale s-a necrozat; tumora a invadat mandibula și în interior și în exterior, extinzându-se până la mărul lui Adam, iar posterior, prin lojele amigdaliene – până spre cerul gurii”.
Medicul clujean susține că ședințele de radioterapie urmate de pacient nu au făcut decât să îi accelereze boala: „Din cauză că s-a făcut radioterapie, toate țesuturile devin avasculare. Tumora crește, e stimulată să crească și invadează țesuturile din jur, se ulcerează, se inflamează și miroase, sângerează, dă dureri faciale și bolnavul nu se mai poate alimenta”, arată bihon.ro.
Operația a fost migăloasă și delicată, motiv pentru care a durat circa șapte ore (a avut suturi cu circa 200 de fire) și, potrivit prof. Lung, este prima intervenție chirurgicală complexă, dar și completă, și în același timp reușită.
Practic, pacientului i s-a scos toată porțiunea de sub limbă, i s-au extirpat ambele loji amigdaliene, i s-a tăiat parțial din mandibulă, i-au fost scoși toți ganglionii de pe vasele mari de la gât (de la marginea mandibulei la claviculă), după care i s-au reconstruit toate părțile excizate cu lambou din mușchiul pectoral mare, a explicat profesorul Lung.
Bolnavul a fost monitorizat non-stop postoperator și, la scurt timp, a fost externat în stare de sănătate mult îmbunătățită, a explicat medicul care l-a salvat.
„Socrul meu nu a fost internat niciodată. 40 de ani a cotizat la fondul de asigurări de sănătate și, când a avut nevoie de investigații în sistemul medical de stat, a fost pus să aștepte câteva luni” a spus, nemulțumit ginerele pacientului, arată sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro