Comisia care l-a evaluat pe bărbatul de 39 de ani a decis că acesta trebuie reinternat la Spitalul de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță din Grajduri. De aici fusese, de altfel, externat anul trecut în grija mamei sale, după ce medicii au constatat că în cei 6 ani de internare a răspuns bine tratamentului și boala se stabilizeze.
„Este fără discernământ și acum, dar era la fel, inclusiv în momentul comiterii faptei. La el, boala psihică e suficient de gravă și într-o fază decompensată, cu fenomene delirante și halucinatorii foarte prezente și vizibile. Nu are cum să regrete, el neavând discernământ”, a declarat dr. Călin Scripcaru, medic legist și psihiatru, care a făcut parte din comisia de expertiză care l-a investigat pe bărbatul de 39 de ani.
Acesta explică de ce bărbatul nu are nicio remușcare:
În mintea lui este o separare și o detașare clară de termenul sau noțiunea de mamă și de persoană pe care a omorât-o. În mintea sa, nu e o legătură între cele două, e decuplat complet afectiv de fapta pe care a făcut-o.
Dr. Călin Scripcaru, medic legist și psihiatru:
Luat în evidență în 2007
Bărbatul de 39 de ani a fost internat pentru prima oară la Institutul de Psihiatrie Socola în 2007 cu tulburare psihotică acută. Medicii au explicat pentru Libertatea că este primul diagnostic pe care-l primește un pacient care se prezintă cu halucinații vizuale și auditive sau delir. După o evaluare aprofundată, unui astfel de pacient i se stabilește, de regulă, un diagnostic de afectare psihică de tip cronic.
Surse medicale spun că tânărul fusese diagnosticat în 2007 cu mai multe astfel de afecțiuni, una dintre ele fiind schizofrenia. Până în 2014, acesta a urmat un tratament și o serie de internări la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
În 2014 însă a avut loc un eveniment violent care a determinat aducerea tânărului din nou la Socola, unde a fost expertizat de o echipă a Institutului de Medicină Legală din Iași. Aceștia au determinat că nu avea discernământ la momentul comiterii faptelor și s-a decis, în baza articolului 110 din Codul Penal, internarea bărbatului la Spitalul de psihiatrie și măsuri de siguranță Pădureni-Grajduri, aflat la câțiva zeci de kilometri de Iași.
Nu se știu faptele pentru care a fost internat în 2014
Articolul 110 precizează:
„Când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanțe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă și prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.”
Directorul medical al Spitalului de psihiatrie, dr. Raluca Prepeliță, a confirmat pentru Libertatea că a existat o expertiză IML în 2014 care a decis internarea la Pădureni-Grajduri a tânărului.
Portalul instanțelor confirmă existența unui dosar penal soluționat de Judecătoria Iași în iulie 2014, în urma căruia s-a luat decizia internării la spitalul de psihiatrie.
În august 2020 s-a decis externarea bărbatului.
Cu toate acestea, nu există nicio urmă digitală pe canalele oficiale ale Ministerului Justiției cu privire la natura dosarului, hotărârea instanței sau faptele comise de tânăr în 2014 care să justifice internarea sa.
Medicii explică însă că nu s-ar fi dispus internarea într-o instituție cum e cea de la Grajduri, dacă faptele pe care le-ar fi comis nu ar fi fost extrem de grave.
Nu a fost niciodată violent în cei 6 ani
Comportamentul tânărului la instituția medicală a fost unul exemplar, au confirmat pentru Libertatea managerul instituției și unul dintre medicii care s-au ocupat de evaluarea sa în cei șase ani petrecuți acolo.
A fost mereu compliant, a urmat tratamentul și părea că răspunde la el: nu a avut niciun conflict cu alți pacienți sau cu personalul medical.
„Mama sa îl vizita mereu, discuta cu medicii, a fost chiar un caz cum ne-am dori să fie toți pacienții, să aibă un suport din partea familiei pentru reintegrare, dar, din păcate, mulți ajung să fie abandonați”, a declarat Victor Idriceanu, managerul unității medicale.
Conform legii, la fiecare 6-12 luni, în funcție de interval și de numărul de pacienți, o comisie de medici psihiatri din interiorul spitalului face o evaluare a stării fiecărui pacient internat la Pădureni-Grajduri. Aceste concluzii sunt prezentate instanței, iar judecătorul decide dacă se înlocuiește măsura internării într-o unitate de specialitate cu cea a tratamentului la domiciliu.
Era obligat prin lege să meargă lunar la psihiatru
În august 2020, decizia Judecătoriei Iași a fost pentru eliberarea tânărului în custodia mamei sale. Femeia împlinea 72 de ani în ziua în care fiul ei a omorât-o.
Tânărului i-a fost desemnat de către instanță un medic psihiatru de la laboratorul de sănătate mintală care a primit din partea unității medicale informațiile cu privire la tratamentul din 2014 la Pădureni-Grajduri.
Lunar, fiecare pacient externat din această unitate este obligat să ia legătura, prin aparținători, cu medicul psihiatru, pentru a primi un nou tratament pentru luna următoare și pentru o evaluare.
Din informațiile obținute de Libertatea, în cele 6 luni de la externarea tânărului, acesta a respectat fiecare întâlnire cu medicul psihiatru și, la aceste vizite, nu au existat semne că nu ar fi urmat tratamentul impus.
Cazuri de reinternare cu fapte grave: 1 la 4 ani
Dacă se întârzie prezența la medicul psihiatru chiar și cu o singură zi, acesta este obligat să sune poliția care, conform legii, îl duce înapoi pe pacient la spitalul de psihiatrie și ia măsuri de siguranță de unde a fost externat.
„Din momentul externării de anul trecut și până astăzi, el nu a mai fost internat la noi. Reinternările după acte de violență sunt foarte rare, de regulă se întâmplă pentru nerespectarea măsurilor impuse de lege sau alte fapte fără o periculozitate socială deosebită, care să fie de ordin penal. De când sunt eu la spital avem unul cam la 4-5 ani, nu mai des: vorbim de pacienți care să fi comis o asemenea faptă într-un interval scurt de timp. Sunt cazuri foarte izolate”, a explicat Victor Idriceanu.
Un medic din spital a explicat însă pentru Libertatea că medicul psihiatru care-l evaluează lunar nu are dreptul să vadă care este stadiul pacientului la domiciliu sau dacă acesta respectă tratamentul acasă.
Medicul psihiatru nu poate urmări pacientul acasă
„Legea nu spune că te controlează cineva acasă, asistentul social sau medicul doar constată dacă s-a prezentat la tratament la data și ora respectivă”, explică medicul.
Când se ia decizia tratamentului la domiciliu se constată că pacientul este compensat: adică are o afecțiuni cronică psihiatrică și ia tratament pentru ea în continuare, dar nu este în stadiu acut.
Medic psihiatru:
Situația la Pădureni-Grajduri nu s-a schimbat cu mult față de ultima dată când ziarul a scris despre unitatea medicală. Sunt în continuare în jur de 400 de pacienți internați, deși capacitatea maximă este de 240 de paturi, iar personalul medical este corespunzător pentru 240 de pacienți.
Managerul unității spune că din discuțiile cu colegii de la celelalte trei spitale de profil din țară, numărul internărilor în ultimii ani este pe un trend ascendent.
La Iași, spre exemplu, în 2020 au fost externați pentru tratament la domiciliu 47 de pacienți de la Pădureni-Grajduri.
Nu poate fi eliminat complet orice risc, chiar dacă boala a fost stabilizată
În urma evaluării făcute bărbatului, dr. Călin Scripcaru, care a luat parte la expertiză, spune că, cel mai probabil, întoarcerea în mediul familial a dus la un dezechilibru al tratamentului pe care îl avea în timpul supravegherii de la Grajduri.
Una dintre ipoteze, explică medicul, este că nu și-a mai luat tratamentul, iar cumulul de factori poate include și consumul de alcool, alți factori traumatizanți din familie care au realizat o decompensare a bolii respective.
„Nu poate fi estimat pericolul social al acestor pacienți – sunt multe situații în care suntem întrebați dacă bolnavul mai prezintă pericol social sau nu, dacă în urma tratamentului urmat câțiva ani la Pădureni-Grajduri boala s-a vindecat. Bineînțeles că unele afecțiuni, precum schizofrenia, nu se vindecă niciodată, dar se pot stabiliza, mai ales dacă pacientul are un anturaj familial care îi asigură protecție, confort, o urmărire”, a explicat dr. Călin Scripcaru.
Cu toate acestea, există cazuri în care, deși boala a fost stabilizată la externare, reacțiile agresive încă pot să apară.
Este foarte greu de estimat pericolul social, mai ales la persoane cu boli psihice grave. Până la urmă, motivul pentru care a fost internat la Pădureni-Grajduri a fost pentru a-l proteja pe el și pe cei din jur și pentru a urma un tratament supravegheat.
Dr. Călin Scripcaru:
Medicul apreciază faptul că acum internarea bărbatului va fi una de durată.
FOTO: Ziarul de Iași
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!