Mergi direct la conținut »
Blestemul Sfintei Filofteia, găsit în racla de la Curtea de Argeş. Este pomenită pe 7 decembrie
Ştiri Libertatea > Ştiri > Blestemul Sfintei Filofteia, găsit în racla de la Curtea de Argeş. Este pomenită pe 7 decembrie

Blestemul Sfintei Filofteia, găsit în racla de la Curtea de Argeş. Este pomenită pe 7 decembrie

De peste 600 de ani, ţara Românească este vegheată de Sfânta Muceniţă Filofteia, serbată cu mare evlavie pe 7 decembrie, ale cărei sfinte moaşte se află la Curtea de Argeş.

Racla în care se odihnesc moaştele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. Atunci, s-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu. În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos.

Șocul a venit însă atunci când meşterii de la Monetăria Statului, conduşi de Vasile Vasile, au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele ceea ce s-a dovedit a fi un blestem!

Sfânta e patroana Ţării Româneşti

Istoria consemnează că speriat că moaştele sfintei vor fi împrăştiate, Mitropolitul Cosma ar fi rostit:

Poruncim cuvioşiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeşului, să le pecetluieşti într- un săculeţu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. şi aşa pecetluite să le/ aşezi în sicriu. Şi să ştie fieşcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puţin din sfintele moaşte, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta şi chip să urmezi/! Şi să fii blagoslovit! 1791, mai 10”.

Cine a fost Sfinta Filofteia 

Sfântă – copil, Mucenița Filofteia, ar fi fost ucisă la doar 12 ani de propriul tată pe motiv că le-a dat mâncare și haine săracilor.

Tatăl Filofteii s-a recăsătorit după moartea soției sale şi a început să o urască pe micuţă, împins de cea de-a doua soţie. Miloasă, de multe ori când fetiţa ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte o dădea unor oameni săraci. Tatăl se hotărî să afle adevărul și a urmărit-o într-o zi. Văzând că, într-adevăr, împarte mâncarea cu săracii, într-un moment de mânie, luându-i necuratul minţile, acesta a aruncat asupra ei cu barda, rănind-o grav la picior.

Sângele s-a scurs repede din trupul firav al fetiţei de numai 12 ani, care a murit pe loc. Era 7 decembrie 1218.

REPORTAJ. Mii de credincioși se roagă la Sfânta Filofteia. Moaștele ei sunt protejate de un blestem (FOTO & VIDEO)


Citește și: În Marțea Mare îl pomenim pe Sfântul Calinic. Povestea duhovnicului și legenda blestemului său care dăinuie și azi


 

Close
Închide
  Close