Racla în care se odihnesc moaştele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. Atunci, s-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu. În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos.
Șocul a venit însă atunci când meşterii de la Monetăria Statului, conduşi de Vasile Vasile, au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele ceea ce s-a dovedit a fi un blestem!
Sfânta e patroana Ţării Româneşti
Istoria consemnează că speriat că moaştele sfintei vor fi împrăştiate, Mitropolitul Cosma ar fi rostit:
'Poruncim cuvioşiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeşului, să le pecetluieşti într- un săculeţu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. şi aşa pecetluite să le/ aşezi în sicriu. Şi să ştie fieşcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puţin din sfintele moaşte, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta şi chip să urmezi/! Şi să fii blagoslovit! 1791, mai 10'.
Cine a fost Sfinta Filofteia
Sfântă – copil, Mucenița Filofteia, ar fi fost ucisă la doar 12 ani de propriul tată pe motiv că le-a dat mâncare și haine săracilor.
Tatăl Filofteii s-a recăsătorit după moartea soției sale şi a început să o urască pe micuţă, împins de cea de-a doua soţie. Miloasă, de multe ori când fetiţa ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte o dădea unor oameni săraci. Tatăl se hotărî să afle adevărul și a urmărit-o într-o zi. Văzând că, într-adevăr, împarte mâncarea cu săracii, într-un moment de mânie, luându-i necuratul minţile, acesta a aruncat asupra ei cu barda, rănind-o grav la picior.
Sângele s-a scurs repede din trupul firav al fetiţei de numai 12 ani, care a murit pe loc. Era 7 decembrie 1218.
Comentarii