În contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, șeful diplomației române a anunțat că joi, 3 februarie, va găzdui la București, o întâlnire a miniștrilor de externe din cele nouă state aliate de pe Flancul estic, la care vor participa și miniștrii de externe francez și ucrainean.
”Vom putea discuta modalități și mijloace despre cum să continuăm promovarea dialogului și să ajungem la dezescaladare în regiune”, a declarat Aurescu, conform transcriptului interviului pentru CNN, publicat de MAE, exprimându-și din nou aprecierea pentru faptul că SUA și Franța ”au decis să desfășoare mai multe trupe în România”.
Întrebat dacă există vreo flexibilitate cu privire la solicitarea Rusiei ca NATO să-și retragă trupele din România și Bulgaria, șeful MAE a subliniat că o astfel de cerință este inacceptabilă.
”Desigur că nu, și, așa cum știți, răspunsul NATO la propunerea avansată de Rusia în decembrie, și, de asemenea, răspunsul scris al SUA la aceste propuneri, au fost foarte clare în această privință”, a declarat Aurescu, precizând că ”orice solicitare de retragere a trupelor și echipamentelor NATO desfășurate deja pe teritoriile aliaților din Est” este legată de ”esența misiunii NATO, care este apărarea colectivă”.
Astfel, ”este inacceptabil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț”, a dat asigurări Bogdan Aurescu.
În ceea ce privește recentele declarații ale președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora Occidentul nu ia în considerare preocupările de securitate ale Moscovei, șeful diplomației române a reacționat: ”Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat.”.
Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur.
Bodgan Aurescu, ministrul afacerilor externe:
Totodată, ministrul român a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO nu se află în prezent pe agenda Alianței.
Cât despre posibila vulnerabilitate a Republicii Moldova în fața agresiunilor Rusiei, Bogdan Aurescu a amintit de recenta criză a gazelor din țara vecină, care, spun el, ”a fost determinată în mod clar de unele acțiuni ale Rusiei” și este ”un studiu de caz «foarte bun» de acțiune hibridă împotriva unei țări din vecinătatea estică”.
Rusia a comasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Occidentul acuză că se pregătește o invazie a țării vecine, lucru negat de Moscova, care a cerut în schimb o serie de garanții de securitate, printre care aceea că Ucraina nu va adera la NATO.