Mergi direct la conținut »
Asigurările RCA se scumpesc cu 4%.. Afiș cu protest RCA pe o mașină
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Șoferii români, răzbunați! ”Cartelul asigurărilor”, aproape de amenzi usturătoare

De Daniel Ionașcu, . Ultimul update Miercuri, 24 octombrie 2018, 18:44

Șapte companii de asigurări din România sunt aproape de a fi amendate de Consiliul Concurenței pentru scumpirile galopante de până în 2016 înregistrate la polițele RCA. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat la interviurile Libertatea Live că raportul este pentru amendare, iar companiile au fost chemate în data de 8 noiembrie să se apere.

Ad placeholder

Este vorba de Allianz Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa, despre care presa economică a scris că ar urma să fie amendate cu 5% din cifra de afaceri. Euroins ar fi recunoscut existența cartelului și deci va fi amendată mai puțin.

Decizia finală, până la sfârșitul anului

Ulterior, după ce companiile își vor spune punctul de vedere, Consiliul Concurenței va lua decizia finală. Aceasta va fi anunțată public până la sfârșitul anului.

“E adevărat că e o investigație care se termină acum, în curând. Avem audierile programate pentru data de 8 noiembrie. Audieri înseamnă: companiile vin să se apere. Li se aduce o acuzație, e o propunere de sancționare și companiile primesc raportul, analizează și pot să vină în fața conducerii Consiliului să-și prezinte argumentele de ce n-ar trebui să fie sancționate sau de ce să nu fie sancționate atât de mult”, a declarat Chirițoiu, pentru Libertatea.

Scumpiri galopante

Companiile sunt acuzate că s-au coordonat în privința scumpirilor de până în 2016. Reamintim, în anul 2016 legislația privind polițele RCA a fost schimbată după proteste masive ale transportatorilor, atât în fața Guvernului, cât și pe șosele.

“Cazul e legat de disfuncționalități pe care le-am identificat noi în piață pentru că am avut o analiză de piață. Și legat de acea analiză am găsit o serie de probleme în piață, plus că am mai avut niște semnale din piață, e adevărat. Deci am cuplat informații pe care le-am strâns noi cu sesizări primite din partea unor actori. Este legat de perioada de dinainte de schimbarea cadrului legislativ. Prețurile creșteau foarte mult, era o creștere continuă, mult peste rata inflației a prețului la RCA și deși prețurile astea creșteau mult, companiile încasau mai puțin decât plăteau, deci piața nu era echilibrată, cu toate creșterile astea de preț”, a completat Chirițoiu.

În perioada 2013-2016, sectorul asigurărilor din România s-a confruntat cu mai multe probleme. Astra Asigurări și Carpatica Asig au intrat în faliment, iar mai multe dosare penale au fost deschise.

 

Citește și: Caracatiţa terenurilor de la Aeroportul Otopeni: Gigi Becali a cumpărat cu un euro metrul pătrat și-l poate vinde cu 25, dar spune că va accepta orice preț al statului! “Eu trăiesc în creștinism, nu în capitalism”


 

Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close