Descrisă de casa de licitații Sotheby’s ca fiind „extrem de importantă”, această antichitate provine dintr-un grup rar de ceramică decorată în atelierele imperiale din Beijing în secolul al XVIII-lea.
Bolul a fost produs în timpul împăratului Yongzheng, care a condus China între 1722 și 1735 (deși smalțul a fost probabil pictat la scurt timp după moartea sa).
Acesta face parte dintr-o tradiție cunoscută sub numele de „falangcai” sau „culori străine”, un nume dat porțelanului provenit din cuptoarele imperiale din Jingdezhen, dar emailat de artizani din Orașul Interzis din Beijing.
Ajuns sâmbătă la 25,3 milioane de dolari, bolul înfățișează două rândunele, un cais înflorit și o salcie. De asemenea, designul prezintă un fragment dintr-un poem despre care se crede că a fost comandat de predecesorul dinastiei Ming al lui Yongzheng, împăratul Wanli.
Făcând cândva parte dintr-o pereche, acest obiect a fost înregistrat pentru prima dată într-o colecție adunată de căpitanul Charles Oswald Liddell, comerciant maritim din Shanghai, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Cele două boluri au fost împărțite în 1929, când au fost vândute fiecare pentru 150 de lire sterline (ceea ce înseamnă puțin peste 7.600 de lire sterline, sau 9.400 de dolari, în banii de astăzi). „Geamănul” bolului se află în prezent la British Museum din Londra, a precizat Sotheby’s.
Între timp, cel vândut sâmbătă a trecut prin mai multe mâini de-a lungul deceniilor, printre foștii proprietari numărându-se socialita americană Barbara Hutton.
Cel mai recent a fost achiziționat de femeia de afaceri și colecționara Alice Cheng, care l-a cumpărat pentru suma record de 151,32 milioane de dolari din Hong Kong (19,3 milioane de euro) în 2006.