La sfârşitul celor patru zile de discuţii de la Bruxelles, care s-au concentrat pe stabilirea poziţiilor în chestiuni-cheie, şeful echipei de negociere a UE, Michel Barnier, a declarat că există o “divergenţă fundamentală” privind modul de protejare a drepturilor cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie şi a britanici din UE după Brexit. Totodată, el a insistat că CEJ (Curtea Europeană de Justiţie) ar trebui să garanteze drepturile cetăţenilor după Brexit.

“Orice referire la drepturile europenilor implică supravegherea lor de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a spus Barnier într-o conferinţă de presă comună cu secretarul britanic pentru Brexit, David Davis. În plus, el a cerut mai mult claritate cu privire la poziția britanică legată de nota de plată şi graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.


Citește și: O nouă zi liberă pentru români! Minivacanță de 4 zile, în curând


De partea cealalttă, David Davis a afirmat că s-au înregistrat progrese și că discuțiile de la Bruxelles au oferit “multe în legătură cu care să fim optimişti”. El a refuzat că confirme faptulc ă Londra acceptă că va plăti, în cele din urmă, o sumă la plecarea din blocul comunitar.

“Suntem o ţară ce îşi recunoaşte responsabilităţile şi drepturile internaţionale şi vom încerca să le exercităm pe toate în viitor”, a afirmat ministrul Brexit.

UE a avertizat că discuţiile nu vor trece la subiectul relaţiei comerciale viitoare dintre Londra şi blocul comunitar până când nu vor fi făcute suficiente progrese în privinţa celor trei priorităţi stabilite. Cele două tabere se întâlnesc în fiecare lună timp de patru zile.

Până acum, negocierile pentru Brexit par să fi fost surprinzător de etanşe, astfel că nu au existat scurgeri de informaţii, în ciuda operațiunii de amploare.


Citește și: EXCLUSIV/ Mădălina Ghenea își plimbă fiica prin lume din primele luni de viață. Crescută în confortul unui iaht de 8 milioane de euro


CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."
GSP.RO

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri