MENIU CAUTĂ

Brexitul duce la refacerea alianțelor în Uniunea Europeană

Distribuie

Brexitul duce la refacerea alianțelor în Uniunea Europeană, se arată într-o analiză realizată de Politico.eu. Potrivit acestora, statele din nordul şi estul Uniunii Europene se regrupează acum în noi coaliţii pentru a nu permite Franţei şi Germaniei să le împingă într-o integrare europeană mai aprofundată.

Viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027) este subiectul în jurul căruia se realizează aceste noi poziționări.

  • Potrivit analizei, în nord se formează o coaliție în fruntea căreia se află premierul olandez Mark Rutte, care respinge propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru o reformare a zonei euro prin crearea unui buget al zonei euro, a unui post de ministru de finanţe şi a unui parlament al zonei euro.

Rutte se opune propunerii Comisiei Europene ca golul financiar creat în bugetul UE după Brexit să fie parţial acoperit prin creşterea contribuţiilor naţionale.

Această alianţă în fruntea căreia s-a plasat Olanda mai cuprinde Irlanda, Suedia, Danemarca, Finlanda, şi cele trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia). Susţinătorii ei o consideră o versiune modernă a Ligii Hanseatice, o alianţă militară şi economică formată în nordul Europei în epoca medievală

  • Un alt grup este cel numit de la Vişegrad, format din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia. Aceștia continuă să se împotrivească încercărilor guvernelor vest-europene, în frunte cu cel condus de cancelarul german Angela Merkel, de a reforma politica europeană de azil pentru a le obliga să primească migranţi veniţi din afara Europei.

Grupul de la Vişegrad a încercat să obţină în anumite chestiuni şi sprijin din partea României, Bulgariei şi ţărilor baltice (Lituania, Letonia, Estonia).

  • Un grup s-a format în jurul președintelui Macron, care este susţinut de state din sudul blocului comunitar. Liderul de la Elysee caută sprijin și în centrul şi estul Europei.

Însă preşedintele francez insistă totodată asupra condiţionalităţii accesării fondurilor europene, pe lângă condiţiile ce privesc statul de drept şi primirea migranţilor extracomunitari. ”Mă voi opune unui buget european care să ajute divergenţa socială, fiscală, ori abordarea diferită a valorilor europene”.

Acest criteriu este dezavuat de state din Est, iar bugetul UE nu poate fi adoptat decât în unanimitate. În aceste condiții Ungaria sau Polonia pot bloca aprobarea bugetului.

La ora actuală niciuna dintre aceste alianţe nu este suficient de solidă sau suficient de clară în ce priveşte abordarea integrării europene. De exemplu, nordicii par să fie de acord în ce priveşte opoziţia faţă de transferurile financiare în interiorul zonei euro, dar unii dintre ei s-au alăturat lui Macron în demersul de reglementare mai strictă a activităţii lucrătorilor detaşaţi.

Prin urmare, construirea de coaliţii va fi crucială în negocierea viitorului cadru bugetar multianual al UE, pentru care Comisia Europeană îşi va prezenta luna viitoare propunerile.


Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Klaus Iohannis – pentru ultima oară scutul lui Kovesi


 

Citește mai multe despre macron pe Libertatea.

Comentarii