UPDATE ora 19:35. Ministerul Mediului a transmis, într-un comunicat de presă, că începând de marți seară, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv nu doar în București, ci și la nivelul întregii țări, „emisiile de poluanți acumulându-se la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei”.
„Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui «capac» care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții”, a explicat Ministerul Mediului.
Condiţiile de calm atmosferic şi de inversiune termică s-au semnalat în zonele mai joase de relief – zonele de câmpie şi depresionare din întreaga ţară, dar mai ales în cele din partea de sud şi est a ţării, unde grosimea stratului de inversiune termică a fost semnificativă, ceea ce a împiedicat total dispersia, mai precizează instituția.
Cele mai importante creșteri de concentrații de poluanți atmosferici s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș, Neamț și Ilfov, precum și în Capitală. „Nu vorbim, așadar, despre un caz izolat pentru regiunea București, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României”, subliniază reprezentanții ministerului.
Aceștia mai arată că, la nivelul Municipiului București, domeniile de concentrații ale particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 (mai mari de 50 micrograme/mc, respectiv 25 micrograme/mc) au condus la stabilirea indicilor specifici „rău” și „foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, conform sistemului de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.
Conform procedurii interne de alarmare și comunicare, rezultatele au fost comunicate imediat către Garda Națională de Mediu (GNM) pentru a se identifica în teren existența/inexistența unor surse suplimentare de emisie.
„Echipele de permanență ale comisariatelor GNM din București și Ilfov s-au aflat în alertă pe întreg parcursul nopții, însă nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existența unor focare de arderi care ar fi putut influența calitatea aerului”, conchide Ministerul Mediului.
Ministerul Mediului nu a oferit nicio explicație, deocamdată, privind cauzele acestor depășiri, în timp ce fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că poluarea ar proveni de la arderile ilegale.
Potrivit datelor înregistrate de rețeaua independentă airly.eu, zonele din Capitală cele mai afectate de poluare în dimineața zilei de 16 februarie au fost Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului.
O altă rețeau independentă, aerlive.ro, a înregistrat de asemenea depășiri importante ale indicilor de poluare.
Și stațiile oficiale ale Ministerului Mediului au înregistrat depășiri de până la 250% la PM10 și circa 350% pentru PM 2,5 la stația de la Lacul Morii, singura care măsoară aceste particule în București.
„Dacă ne-am fi uitat la prima oră, vedeam pâclă cenușiu închis. Vorbim de particule provenite din arderi. Aseară (marți seară, 15 februarie, n.r.) la 20.00 – 21.00 nu era trafic intens în Capitală. (…) Majoritatea fumurilor vin de la focuri de la mașini dezmembrate, extrem de toxice, de 4.500 de ori mai toxice decât lemnul și o ardere dată de sobele din casele care se alimentează cu combustibili solizi”, a afirmat activistul Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.
Acesta îl critică pe ministrul Mediului pentru că refuză să-și dea avizul pentru proiectul care incriminează arderile ilegale.
„Există un proiect legislativ la Parlament, a obținut avizare, privind arderile ilegale, depozitări ca fiind infracțiuni, iar răspunsul lui Barna (Tanczos Barna, ministrul Mediului, n.r.) e că nu înțelege termenul de incendiere și că nu dă aviz favorabil acestui proiect legislativ care modifică OUG 195, ca arderile ilegale să fie considerate infracțiuni. Cumva s-a dat undă liberă către infracționalitate de mediu și arderi ilegale”, a mai spus Octavian Berceanu.
Particulele în suspensie, PM 10 și PM 2,5, pot trece prin nas și gât, ulterior ajung în alveolele pulmonare și pot provoca inflamații, intoxicări și dificultăți respiratorii, cele mai afectate fiind persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro