Mergi direct la conținut »
UPDATE. Bugetul de stat pe 2019 este constituţional. CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. Bugetul de stat pe 2019 este constituţional. CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis

UPDATE. Bugetul de stat pe 2019 este constituţional. CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019. Proiectul a fost trimis pe 22 februarie, de către şeful statului, la CCR, pentru control de neconstituţionalitate, o premieră în istoria politică post-decembristă.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 11.30. Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis la Legea bugetului de stat pe anul 2019. Judecătorii constituţionali au stabilit că actul normativ este constituţional.

Preşedintele Klaus Iohannis ieşea, la Palatul Cotroceni, şi anunţa că căa atacat la Curtea Constituţională proiectul bugetului de stat pe 2019, pe care l-a numit „bugetul ruşinii naţionale”.

Iohannis ataca dur guvernarea PSD-ALDE şi i-a acuzat pe social-democraţi că nu guvernează pentru români, ci pentru Liviu Dragnea.

În sesizarea către CCR, preşedintele spune că Legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Klaus Iohannis spune că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice. El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Preşedintele precizează şi că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Şeful statului susţine, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 – 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă l-au criticat pe preşedinte pentru decizia de a tergiversa promulgarea bugetului.

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

„Este clar că şi el şi liberalii sunt nişte ipocriţi. Consecinţele sunt că de la 1 martie nu se pot mări alocaţiile la copii. Deci, pentru a-şi hrăni orgoliul, pentru a arăta în continuare cât de supărat este sau cât de mult rău vrea să facă acestui guvern, face rău şi copiilor din România”, a spus Liviu Dragnea, la Parlament.

Citeşte şi: Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!

Close
Închide
  Close