Mergi direct la conținut »
Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!

Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!

Pentru că personalul din Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia din București a avut curajul să vorbească, presa a aflat despre neregulile de acolo, iar o parte dintre șefi a fost trimisă în instanță.

De Răzvan Luțac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan,

 • La doi ani de la ancheta jurnalistică din martie 2017, DNA trimite în judecată doi angajați de la Spitalul Obregia, trei patroni de firme, însă nu și pe manager.
 • Ca și alte investigații ale Libertății și GSP, și aceasta s-a bazat pe surse din interior, pe whistlebloweri, pe oameni care nu mai vor să tacă și care le-au dezvăluit reporterilor afacerile și firmele de casă.
 • Freemac Med SRL, prima dintre firmele de casă expuse de echipa de investigații acum doi ani, este cap de listă și în comunicatul DNA.
 • Managerul Monica Boer, director din categoria celor agreați de Sorin Oprescu, nu apare în dosar.
 • Monica Boer era, alături de Florin Secureanu de la Spitalul Malaxa și de Eduard Armeanu, de la Spitalul Județean Ilfov, unul dintre managerii care lucrau preferențial cu Freemac Med SRL.
 • Administratorul Freemac este Camelia Ștefu, cea căreia managerul Boer îi spunea „Nășica”.
 • Cumpărăturile la suprapreț, susțin procurorii, au păgubit spitalul de 5 milioane de lei.
 • Dacă aveți informații din orice domeniu, ne puteți contacta pe oricare dintre emailurile [email protected], [email protected], [email protected] sau pe Facebook.

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Documente din instanțe arată cum spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au fost poligonul de încercare pentru umilințe, abuzuri și devalizări pe care nu justiția, ci presa le-a scos la iveală, cu ajutorul vital al oamenilor din interior.

Și în România, whistleblowerii, angajații care nu mai suportă nedreptatea, schimbă societatea.

Fără acești oameni și fără dezvăluirile lor, informațiile nu ar fi devenit publice și, în multe cazuri, justiția nu s-ar fi sesizat.

Așa s-a aflat că Florin Secureanu își teroriza colegele din subordine. „Bă idioato, eu sunt managerul, f*****-n cap!”. În acest timp, Spitalul Malaxa semna contracte umflate.

Așa s-a aflat că Monica Boer jignea personalului medical. „Putorile astea de medici!” și „Autiste”, și „Îmi vine să vă dau foc!”. În acest timp, Spitalul Obregia semna contracte umflate.

Unele din firmele preferate de Secureanu și Boer erau comune.

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei
Recomandări

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei

Dacă în cazul Malaxa, DNA a acționat rapid, în cazul Spitalului Obregia, cercetarea a durat doi ani și nu s-a axat pe manager, ci pe cei de sub el.

Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia

Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia

„Prejudiciul din dosar este de 5 milioane de lei”

Săptămâna trecută, procurorii au comunicat: „Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată cinci persoane, dintre care două angajate în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul total în acest dosar este de aproape 5 milioane de lei”.

E vorba despre prejudiciul estimat de procurori și care trebuie validat în instanță, ca și acuzele de corupție, pentru că doar judecătorii sunt cei care pot confirma actul de acuzare.

Dincolo însă de sentință, rămân achizițiile supraevaluate.

Cele 5 persoane trimise în judecată:

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

 • 2 oameni din spital:
  • Elena Faur, șef serviciu Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia;
  • Claudiu Cristian Alexandru Popescu, șef serviciu Administrativ și președinte al comisiei de recepție;
 • 3 administratori de firme:
  • Camelia Ștefu, patroana Freemac;
  • Nicolae Tacu, patron Solemi Acord;
  • Ion Grigore, administrator Trendy Alien.

Elena Faur – șef serviciu Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia (în roz), managerul Monica Boer (în roșu)

1. Aparat de developat filme radiologice cumpărat de cinci ori mai scump

Un aparat de developat filme radiologice Carestream, de la Freemac, a costat 18.000 de euro, „în condițiile în care cotația normală e de 4.000 de euro”, susțin surse din spital. Aparatul a fost adus în radiologie fără carte tehnică și fără bon de recepție.

2. Perimetru computerizat tip Humphrey la preț dublu

Perimetrul computerizat a fost achiziționat la suma de 28.900 de euro. „De fapt, prețul de piață pentru ce au cumpărat ei, tip Humphrey, este de 16.000 de euro”, spune unul dintre oamenii din spital.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

3. Marmită luată la preț dublu față de marmita supraevaluată a lui Secureanu!

Cel mai flagrant caz a fost al marmitei de 300 de litri care a costat 90.000 de lei (circa 18.000 de euro). Luată tot de la Freemac. Asta, în condițiile în care Secureanu luase la Malaxa una de 45.000 de lei, asemănătoare, 45.000 fiind la preț dublu! Cu alte cuvinte, la Obregia era supraevaluată de patru ori! Prinși de primărie, cei de la firmă stornează 50.000 de lei încă din 2017.

4. Spirometru la preț triplu

Un spirometru e un aparat folosit în pneumologie, care măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni. Costa, în 2016, circa 2.300 euro. Freemac vindea însă la Spitalul Obregia cu 7.000 de euro. De aproape trei ori prețul pieței!

5. Ulei en-gros aproape dublu față de uleiul din supermarket

De la altă firmă, Geomar Dinamic, s-a cumpărat ulei la un preț-record per litru, 8,1 lei!

Toate aceste supraevaluări și altele, pe care procurorii DNA le-au găsit, s-au transformat în probe care urmează să fie analizate de judecători.

Ele au fost posibile pentru că oamenii din interior refuză să mai asiste cu teamă la furtul sau la risipa banilor publici.

Close
Închide
  Close