Mergi direct la conținut »
Cadavrul unui porc plutea pe râul Mureș, la Arad, într-o zonă fără pestă porcină africană
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cadavrul unui porc plutea pe râul Mureș, la Arad, într-o zonă fără pestă porcină africană

Cadavrul unui porc plutea pe râul Mureș, la Arad, într-o zonă fără pestă porcină africană

Pompierii au scos miercuri, 29 august, din apele Mureşului cadavrul unui porc, preluat ulterior de DSVSA, care a prelevat probe ce urmează a fi analizate pentru a se stabili dacă animalul era bolnav de pestă porcină africană.

„La solicitarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad şi a Serviciului de Gospodărire al Apelor Mureş din Arad, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Arad din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad s-a deplasat, miercuri, în zona străzii Mărului din municipiul Arad, pentru a scoate din apă cadavrul unui porc care plutea pe apele Mureşului”, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, maior George Pleşca.

Directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, a declarat – pentru Agerpres – că leşul a fost preluat „în condiţii de maximă siguranţă” de reprezentanţii DSVSA, care l-au transportat la sediul instituţiei şi au prelevat probe ce urmează a fi analizate pentru a se stabili dacă porcul era bolnav sau nu de pestă porcină africană.

„Până în prezent, la nivelul judeţului Arad nu avem raportate cazuri de pestă porcină africană. Nu ştim nimic, cel puţin deocamdată, despre acest porc mort, al cărui cadavru a fost scos din Mureş. Aşteptăm rezultatele analizelor, după care vom stabili paşii următori pe care îi vom avea de făcut. De asemenea, vom lua legătura cu o firmă specializată, în vederea neutralizării cadavrului porcului”, a mai spus Agud.

În contextul în care pesta porcină africană se răspândeşte extrem de rapid, iar fatalitatea în cazul porcinelor infestate este de 100%, neexistând antidot, Viorel Agud a făcut apel către populaţie ca toţi cei care au cunoştinţă despre asemenea cazuri să apeleze de urgenţă DSVSA Arad la tel: 0257-280-760, 0257-280761 sau 0257-282060.

Mai mult, România nu are specialiști în pesta porcină africană. Vezi ce a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Recent, cadavrele unor porci plutind pe Dunăre au semănat panică în Brăila și Galați: ”Când treceau, mirosea cinci minute a hoit”

Anul trecut, în octombrie, mai mulți porci mistreți au fost găsiți morți și parțial sfâșiați pe o plajă din nordul stațiunii Mamaia (FOTO&VIDEO).


Citește și: O femeie este căutată de poliție, după ce a sunat în mijlocul nopții la mai multe sonerii. Detaliu care a atras atenția


 

Close
Închide
  Close