Mergi direct la conținut »
România nu are specialiști în pesta porcină africană. Ce a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > România nu are specialiști în pesta porcină africană. Ce a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea

România nu are specialiști în pesta porcină africană. Ce a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marți, 28 august, că România nu are specialiști în pesta porcină africană și că, de aceaa, au fost chemați specialiști din afara țării pentru a căuta soluții în combaterea acestei boli care afectează porcii.

„În România nu există specialiști și facultăți care să pregătească specialiști în pesta porcină africană. De aceea trebuie să ne folosim de experiența celor care s-au întâlnit cu specialiști și cu experți din afara țării. Pe o parte dintre ei i-am solicitat să vină și au venit o serie de specialiști din Danemarca, Franța, Spania. Unul dintre cei mai mari profesori ai Europei pe care il folosesc toate țările a venit aici și a analizat situația de la noi. Noi am și reușit să închidem focarul de patru ori,la  Satu Mare”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de economica.net.

Potrivit acestuia, în partea de sud a țării situația este însă diferită, din cauza unor factori specifici zonei.

Patronul S.C. TEBU Consult Brăila, cea mai mare fermă de porci din România, a doua ca mărime din Europa, unde a fost confirmată existenţa virusului de pestă porcină africană, sâmbătă, 25 august, a cerut – pe 27 august 2018 – întrunirea unei comisii, pentru o evaluare exactă a pagubelor pe care le va suporta în urma eutanasierii porcilor.

Medicii sanitar-veterinari veniseră luni pregătiţi pentru începerea operaţiunii de eutanasiere a celor 141.000 de porcii din ferma Tebu Consult, însă acţiunea a fost amânată de agentul economic, care a solicitat întrunirea unei comisii de evaluare, pentru a se şti cu exactitate care sunt pierderile acestui dezastru economic cu care se confruntă.

Iată ce a declarat șeful DSVSA Brăila, Gicu Drăgan, pentru Libertatea: „Nici nu putem cuantifica dezastrul”. Aproximativ 600 de oameni vor intra în șomaj!

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

Directorul DSV Brăila admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”, a precizat Drăgan.

Un focar de pestă porcină a fost depistat în municipiul Brăila și în curtea unui om care creștea cinci porci. Animalele au fost eutanasiate.

Este suspiciune de pestă porcină africană și în județul Galați, iar din datele Ministerului Agriculturii, la aceasta oră există focare de pestă porcină în zece județe ale țării și au fost incinerați până acum peste 30.000 de porci. În ceea ce privește despăgubirile, din 1.603 dosare întocmite până acum, au fost plătite sumele aferente 83 de dosare.

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania
Recomandări

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania

 

Ministrul susține, însă, că nu va rămâne niciun fermier fără despăguburi, urmând și o rectificare bugetară. Ulterior, banii vor fi recuperați de la Comisia Europeană.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, pentru care nu există vaccin şi nici tratament, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Boala nu afectează omul, iar singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor suscenptibile şi controlul circulaţiei animalelor.


Citește și: Nunta lui Dragnea jr.: petrecerea s-a încheiat, invitații au mâncat, s-au distrat și au cotizat! Somon, Salam și plicuri generoase


Close
Închide
  Close