Cofeina este un stimulator pentru sistemul nervos central, iar efectul ei e rapid. De aceea, atunci cand sunteti obositi o cafea va revigoreaza. Consumata insa in exces poate duce la nervozitate, cresterea tensiunii si a pulsului.
Studiile arata ca o ceasca – doua de cafea pe zi nu au efecte adverse, ci pot fi benefice:
– actiunea bronho-dilatatoare a cafelei previne crizele de astm. Studii din SUA si Italia arata ca doua cescute de cafea pe zi reduc probabilitatea aparitiei unei crize de astm;
– previne formarea pietrelor la rinichi, reducand cu pana la 10% probabilitatea formarii lor;
– cafeaua creste secretia pancreasului;
– fiind bogata in antioxidanti, cafeaua protejeaza contra radicalilor liberi.
Un raport al Institutului American de Cercetari asupra cancerului din Washington a aratat ca un consum regulat de cafea previne aparitia cancerului de colon.
Un consum exagerat de cafea poate avea efecte grave:
– deshidratarea organismului. Cu cat se bea mai multa cafea si nu se consuma alte lichide exista riscul de deshidratare, cafeaua fiind un bun diuretic. Mai ales in perioadele cu temperaturi caniculare, consumul de cafea trebuie mult diminuat. E recomandat ca pentru fiecare ceasca de cafea sa se bea si patru pahare de apa, pentru a evita deshidratarea;
-anemia. Daca ai probleme cu anemia, trebuie sa bei cafeaua cu o ora inainte de masa. Polifenolii din cafea pot interveni in absorbtia fierului;
– in cazuri de diabet avansat poate inrautati starea sanatatii bolnavului;
– este contraindicata celor cu probleme nervoase, provocand insomnie, anxietate si iritabilitate;
– cafeaua inlocuieste de multe ori lactatele. Lipsa de calciu din organism poate duce la afectiuni grave si creste riscul de osteoporoza la femei.
– femeile insarcinate trebuie sa renunte la cafea. In timpul sarcinii e bine sa se evite si orice alte bauturi ce contin cofeina, pentru ca aceasta strapunge placenta si devine un stimulent pentru fetus. Si in perioada alaptatului e riscant sa se bea cafea deoarece poate trece cu usurinta in lapte.