Cele două caiete au fost returnate Bibliotecii Universității Cambridge în martie 2022, a transmis instituția într-un comunicat.
Acestea au fost lăsate în afara biroului bibliotecarului și împachetate în plastic, într-o pungă roz de cadouri, cu un plic maro care conținea cutia de arhivă a caietelor și un bilet tipărit nesemnat.
„Bibliotecare, Paște Fericit, X”, este mesajul scirs pe bilețelul anonim.
Prețioasele obiecte, despre care universitatea consideră că ar putea valora „milioane”, au fost date dispărute în timpul unei verificări de rutină, în ianuarie 2001, când s-a aflat că acestea nu s-au întros la locul lor, în camerele securizate pentru colecțiile speciale ale universității.
În urma unei căutări „exhaustive” de ani de zile, universitatea a declarat oficial caietele dispărute, și, probabil, furate, în noiembrie 2020.
La acea vreme, universitatea a emis un apel global pentru a ajuta la găsirea caietelor.
„Sentimentul meu de ușurare față de întoarcerea în siguranță a caietelor este profund și aproape imposibil de exprimat în mod adecvat. Împreună cu atât de mulți alții din întreaga lume am avut inima zdrobită să aflăm că au fost pierdute și bucuria mea pentru întoarcerea lor este imensă”, a declarat dr. Jessica Gardner, o bibliotecară de la Universitatea Cambridge.
Poate sunt mici, doar de dimensiunea unor cărți poștale, dar impactul caietelor asupra istoriei științei și importanța lor pentru colecțiile noastre de clasă mondială de aici, nu pot fi exagerate.
dr. Jessica Gardner:
Profesorul Stephen J. Toope este de părere că aceste scrieri „sunt cruciale pentru înțelegerea noastră, nu numai a istoriei științei, ci și a istoriei omenirii”.
Prima sa schiță „Arborele vieții” a fost desenată în vara anului 1837, la un an după ce s-a întors în Anglia din călătoria sa prin lume cu nava HMS Beagle. Peste două decenii, Darwin avea să publice cea mai importantă carte a carierei sale, „Originea speciilor”, unde și-a extins ideile despre evoluționism.
Darwin a folosit ideea arborelui vieții pentru a contextualiza teoria evoluționistă și pentru a arăta cum toate speciile de pe Pământ sunt legate și au evoluat dintr-un strămoș comun, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra.
Ancheta poliției din Cambridgeshire privind dispariția și returnarea caietului este în desfășurare, se mai arată în comunicat.