Vestul american se confruntă cu cea mai agresivă secetă, din anul 800 d.Hr. până astăzi, arată un studiu citat de BBC. Lacurile, rezervoarele și râurile din California au scăzut la niveluri minime record, agravând incendiile, potrivit oamenilor de știință.

Noul studiu publicat în revista Nature Climate Change se bazează pe datele prelevate din cercetarea inelelor copacilor și a grinzilor de lemn, conservate în siturile arheologice amerindiene.

Seceta actuală este cea mai gravă perioadă uscată, pe o durată de 22 de ani, din ultimii 1.200 de ani, datând de la vikingi și mayași. Mai exact, toată jumătatea de vest a Statelor Unite se confruntă cu acest fenomen pentru o mare parte din ultimele două decenii, potrivit datelor de la US Drought Monitor.

Ultima secetă care a durat mai multe decenii a avut loc în anii 1500, însă nu a fost atât de gravă.

Imaginile cu lacuri micșorate, peisaje afectate de incendii, apoi de zăpadă și comunități fără apă au scos la iveală efectele acestei secete istorice.

Anul trecut, hidromonitoarele au declarat un deficit de apă, pentru râul Colorado, una dintre cele mai mari surse de apă pentru vestul SUA, afectând aproximativ 40 de milioane de americani.

„Avem o societate care se bazează pe aceeași cantitate de apă care exista și la 1900”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Park Williams, de la Universitatea California, la National Public Radio.

Nu toate secetele sunt cauzate de schimbările climatice, dar excesul de căldură din atmosferă atrage mai multă umiditate din pământ și agravează secetele.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile.

Urmărește-ne pe Google News