• Echipamentele de lucru şi protecţie sunt cumpărate de la o firmă controlată de o bătrână de 83 de ani din judeţul Botoşani.
  • Contractele descoperite de Libertatea însumează peste 100.000 de euro și au fost acordate doar prin încredinţare directă.

La aproape 40 de kilometri de Bucureşti, în comuna Prundu din judeţul Giurgiu, doi copii se joacă în faţa unor porţi din metal.

Aici, pe strada Ţigăniei, la numărul 34, este înregistrată o societate de care depinde activitatea Companiei Municipale EcoIgienizare S.A.

Pili Agro IV a fost înfiinţată în 2007, iar după 12 ani de activitate are un singur angajat şi se ocupă cu “activităţi auxiliare pentru producţia vegetală”.

Între februarie şi martie 2019 a primit trei contracte, prin încredinţare directă, de la firma de dezinsecţie a municipalităţii pentru servicii de transport persoane.

Aproape 13.000 de euro au intrat în conturile S.R.L.-ului controlat de omul de afaceri Dumitru Burgui, pe care îl căutam la adresa declarată la Registrul Comerţului.

Nu e, dar îl contactăm prin telefon. El confirmă că transportă oamenii care fac dezinsecție.

“Două maşini…trei maşini am! Şi lucrează de dimineaţă până la ora patru după-masă. Am lucrat la Arena Naţională, la curăţenie. Nu-s chiar mulţumit, dar asta e. În condiţiile actuale din România, asta e…”, explică patronul Pili Agro IV.

Numele său apare şi în arhivele Autorităţii Electorale Permanente. În 2016, Dumitru Burgui a candidat pentru un loc de consilier în Primăria Prundu pe listele PNL.

Muncitorii de la etajul 4

O altă firmă care a primit contracte prin încredinţare directă de la Compania Municipală EcoIgienizare este Korfus Construct S.R.L.

Are patru angajaţi, iar între octombrie 2018 şi ianuarie 2019 a primit patru contracte pentru servicii de închiriere “personal necalificat curăţenie”.

Aproape 45 de mii de euro a plătit municipalitatea către firma înregistrată într-un apartament de la etajul 4, de pe Aleea Dealul Măcinului din Drumul Taberei.

CAMERA ASCUNSĂ | O bătrână de 83 de ani vinde echipamente de protecţie companiei din Primăria Capitalei care luptă cu ţânţarii!
Korfus Construct S.R.L. are sediul într-un apartament din Drumul Taberei.

La adresa declarată la Registrul Comerţului nu este nimeni. Nici la numărul de telefon nu răspunde patronul Daniel Medeneţ, ci avocatul care a înfiinţat firma.

“E un client de acum patru-cinci ani. Firma asta nici nu ştiu dacă mai este… dacă mai funcţionează. Cred că au închis-o…”, ni se transmite de la celălalt capăt al firului.

“Protecţia” bunicii Chiru

Mai în nordul Bucureştiului, lângă pădurea Băneasa, într-un bloc de apartamente luxoase, la ultimul etaj, are sediul o altă firmă de care depinde activitatea Companiei EcoIgienizare.

CAMERA ASCUNSĂ | O bătrână de 83 de ani vinde echipamente de protecţie companiei din Primăria Capitalei care luptă cu ţânţarii!
Sediul Meta Protector Ind S.R.L. se află la ultimul etaj al unui bloc luxos de lângă Pădurea Băneasa.

Cizmele, măştile cu filtre, mănuşile şi costumele antichimice pentru angajaţii municipalităţii sunt vândute de Meta Protector Ind S.R.L.

Societatea a fost înfiinţată în octombrie 2018 de Maria Chiru din comuna Albeşti, judeţul Botoşani.

Femeia, născută în 1936, este şi administratorul firmei.

Până acum a primit, prin încredinţare directă, şapte contracte în valoare de peste 45.000 de euro de la firma de dezinsecţie a municipalităţii.

Ziarul a încercat să ia legătura cu Maria Chiru, dar nu a reușit.

Ce spune Primăria Generală?

Libertatea a înaintat o solicitare scrisă Primăriei Generale cu privire la contractele acordate prin încredinţare directă celor trei societăţi comerciale.

Reprezentanţii municipalităţii au transmis că în cazul primelor două societăţi a fost studiat în prealabil catalogul electronic de achiziţii publice, iar în cazul firmei care vinde echipamente de protecţie decizia acordării contractului s-a făcut după o selecţie de oferte.

Cum explică compania Primăriei Capitalei contractele fără licitație pentru servicii de curățenie și transport persoane

Compania Eco Igienizare a transmis precizări despre numărul de contracte atribuite fără licitație, criteriile în alegerea firmelor și banii primiți de aceste societăți care au primit contractele.

„În ceea ce privește achiziționarea unui serviciu de transport pentru personalul care asigura curățenia în incinta Arenei Naționale, Compania Municipală Eco Igienizare București a ales procedura de achiziție directă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, conform art. 43 din HG 395/ 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, din motive ce țin de derularea și onorarea contractului semnat cu Primăria Municipiului București. Întreaga echipă care asigura curățenia la obiectivul Municipalității avea domiciliul în comuna la care face referire articolul, iar firma aleasă pentru asigurarea transportului, după consultarea catalogului electronic SICAP, îndeplinea criteriul proximității, în sensul că avea sediul chiar în această localitate” arată PMB în precizarea trimisă după publicarea articolului.

„Nu a existat niciun interes obscur la nivelul conducerii Companiei, alegerea transportatorului făcându-se, conform legii, doar în temeiul realizării unei continuități a activității în contractele cu Municipalitatea și cu scopul de a accesa un serviciu rapid și la costuri cât mai mici” arată sursa citată.

Primăria Capitalei susține că, de fapt, suma de 100.000 de euro acordată firmei care vinde echipamente de protecție ar fi mai mică.

„Activitatea desfășurată de Compania Municipală Eco Igienizare, în cadrul Arenei Naționale, a însumat, din punct de vedere al cheltuielor, următoarele sume:

–  Contract de închiriere pesonal – firma CORFUS SRL  –  117.000 lei pentru 2018

–  75.000 lei pentru 2019

–  Contract transport personal – firma PILI AGRO SRL –   49.000 lei pentru 2018

–  56.000 lei pentru ianuarie-iulie 2019

La un simplu calcul, făcut la valoarea euro din acest moment, suma care s-a cheltuit pentru asigurarea acestor servicii se situează la jumătatea celei pe care ați precizat-o (…). Facem precizarea că orice achizitie directă se face numai cu respectarea pragului de 30.000 de euro, sumă limită prevăzută în Legea 98/2016 privind achizițiile publice”.

Mai mult, alegerea firmei furnizoare pentru echipament de protecție destinat angajaților Eco Igienizare s-a făcut potrivit prevederilor legale, afirmă Primăria Capitalei în dreptul la replică. Libertatea a arătat că această firmă este condusă de o femeie de 83 de ani.

„Alegerea firmei Meta Protector Ind SRL, furnizorul echipamentelor de protecție s-a făcut, cu respectarea tuturor prevederilor legale, prin achiziție publică. Au fost respectate toate etapele unei astfel de proceduri, de la ridicarea ofertei în platforma SICAP, până la finalizarea acesteia prin încheierea contractului de achiziție publică. Au fost contactate 4 firme, dintre care 3 au trimis oferte, ulterior toate prezentând la sediu companiei echipamentele solicitate. Angajații companiei au derulat amănunțit procedura de verificare a respectării cerințelor necesare alegerii unui echipament de calitate care să asigure protecția lucrătorilor, care manipulează și lucrează cu substanțe toxice.

Nu au fost semnate 7 contracte, (….) ci un singur contract semnat cu firma Meta Protector Ind SRL, care a câștigat, în mod legal, licitația publică. Vă solicităm să precizați și faptul că, echipamentele se vor livra în funcție de necesitățile companiei, iar plata pentru acest contract se va face pentru fiecare comandă solicitată în parte.

Subliniem faptul că principalul obiectiv al Companiei Municipale Eco Igienizare București este asigurarea serviciilor necesare derulării activităţii, şi nu verificarea sediilor sociale în care acestea funcționează sau vârsta acţionarilor.  Mai mult, vă aducem la cunostinţă faptul că legislaţia în vigoare nu condiţionează calitatea de acţionar al unei societăţi de vârsta persoanei care deţine această funcţie”.


Citeşte şi:

Invazie de ţânţari în București pentru că Primăria nu are de patru luni un contract de dezinsecție și s-a ratat campania din primăvară de omorâre a larvelor!

Cum luptă Primăria Capitalei cu țânțarii: tunuri prea puține, luate la suprapreț!

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Primarul din Rădăuţi a simulat vaccinarea împotriva Covid. Explicaţia edilului: "Capturile nu aveau claritate" - VIDEO
Observatornews.ro
Primarul din Rădăuţi a simulat vaccinarea împotriva Covid. Explicaţia edilului: "Capturile nu aveau claritate" - VIDEO
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră