Mergi direct la conținut »
FOTO | Campania electorală a început cu un val de postări fake news. Lideri PSD promovează mesaje false
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > FOTO | Campania electorală a început cu un val de postări fake news. Lideri PSD promovează mesaje false

FOTO | Campania electorală a început cu un val de postări fake news. Lideri PSD promovează mesaje false

O dată cu începerea campaniei pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, în spaţiul online au apărut zeci de postări cu mesaje fake news privind tăieri de salarii şi pensii, unele dintre ele care imită chiar pagini oficiale ale miniştrilor PNL, promovate de lideri importanţi ai PSD.

De Valentina Postelnicu,

Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, postare cu tăieri de salarii şi pensii

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care conduce campania candidatului PSD Viorica Dăncilă, a postat, pe pagina de Facebook, un mesaj în care apare informaţia neadevărată că PNL taie salarii şi pensii, dar şi că vor fi comasate spitale.

PNL acuză clonarea paginii de Facebook a ministrului Finanţelor Publice

PNL a scris, vineri, că „PSD nu se dezminte şi ne reaminteşte ȋn fiecare zi că este continuatorul PCR”.

„Aceleaşi metode comuniste, acelaşi tip de propagandă mincinoasă care DEZINFORMEAZĂ, MANIPULEAZĂ şi EXPLOATEAZĂ TEMERILE. În poza de mai jos vedeţi un FAKE NEWS construit ȋn sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10, care este distribuit masiv ȋn mediul online. Mesajul nostru pentru ei este simplu: Comuniştilor, nu mai subestimaţi inteligenţa oamenilor! ” au scris liberalii.

În imagine apare pagina de Facebook oficială a ministrului Finanţelor Publice, în care acesta scrie că se ia în calcul impozitarea salariilor celor din diaspora şi a serviciilor de transfer de bani din străinătate către România.

Pe Facebook au apărut şi colaje cu mesaje anti-Iohannis care par a fi scrise de cei de la USR-PLUS. Un astfel de mesaj este promovat chiar de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

PSD Teleorman şi PSD Prahova continuă minciuna cu casca folosită de preşedinte la conferinţa de presă

Pe pagina oficială a PSD Teleorman sunt postate mai multe mesaje false, în ultimele ore, imediat după începerea campaniei electorale. O postare anunţă începerea tăierilor de salarii, iar alta se referă la faptul că preşedintele Klaus Iohannis a folosit o cască pentru a i se şopti răspunsurile la întrebările pe care i le-au pus jurnaliștii în conferința de presă.

Mesaje false atribuite Alianței USR PLUS care îndeamnă la boicot în turul doi

Folosind elementele de identitate vizuală ale Alianței USR-PLUS, o serie de afișe false prin care votanții lui Dan Barna sunt sfătuiți să nu voteze în turul doi al prezidențialelor au fost puse în circulație în special pe Facebook.

Fake news-ul a fost semnalat încă de joi de cei de la PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

”Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent”, scrie PLUS într-un comunicat.

Alte două afișe cu elementele de identitate vizuală ale USR PLUS și prin care se îndeamnă la vot pentru Viorica Dăncilă au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de către fiul lui Gabriel Oprea.

În România, campania electorală în online nu este reglementată de o lege. Astfel de mesaje şi postări pot fi reclamate doar la Facebook, ca fake news.

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru președintele României din 24 noiembrie 2019 a început oficial vineri 15 noiembrie și se va încheia sâmbătă 23 noiembrie.

Close
Închide
  Close