Alături de păstrarea banilor cash la saltea https://www.libertatea.ro/stiri/bani-la-saltea-metodeemoderne-economisire-3316520, cumpărarea de aur, argint inclusiv sub forma de bijuterii sau alte obiecte de valoare este una dintre metodele nu chiar moderne de investire și – tocmai pentru că se întâmplă în general în afara sistemelor financiare autohtone – nu există statistici riguroase despre câți români au aur și cât exact. Din declarațiile de avere ale politicienilor reiese că, măcar în lumea lor, este o investiție deloc neglijată, bijuteriile figurând adesea cu valori de ordinul miilor de euro sau chiar mai mult.
Teoretic, în funcție de momentul în care a fost cumpărat, metalul este posibil să fi adus profit substanțial sau, dimpotrivă, să fi performat mult sub alte feluri de investiție – abordare care este, de altfel destul de puțin relevantă.Iată lucrurile care contează:
- Din punct de vedere investițional, a investi doar în aur nu este aproape niciodată o idee bună. Nu aduce dobândă dar pe termen lung poate fi folosit ca un instrument care te poate proteja de inflatie.
- Cumpărarea de aur sau bijuterii din aur poate să aibă sens ca ultimă asigurare împotriva unor situații extreme,care în istorie n-au fost deloc rare: hiperinflație, colaps financiar sau chiar război.
- Cât de mult aur e cazul să păstrezi în portofoliul investițional? Depinde enorm de la o persoană la alta și de la o situație la alta. După ce ai ajuns să ai economii cât pentru un an de zile, este rezonabil să te gândești să ai un portofoliu de investiții unde aurul să reprezinte a zecea parte. Aceasta sugestie se aplică mai ales pe măsură ce averea unei familii crește – de exemplu posesorii unor averi de ordinul milioanelor, care și-au asigurat toate nevoile financiare până la sfârșitul vieții, să ia în considerare dacă e cazul ca orice venit suplimentar să-l investească în lucruri în măsură să mențină acest statut în orice condiții, indiferent de câștigurile sau pierderile financiare suferite pe parcurs.
- Aurul nu doar că nu aduce dobândă, dar poate atrage și costuri substanțiale. Diferența dintre prețul decumpărare și cel de vânzare este simțitor mai mare decât la alte investiții, iar atunci când intervine o situație de natură să te oblige să vinzi, prețul va scădea și mai mult. Situația ideală este cea în care auruleste păstrat intact până când sunt depășite vremurile tulburi.
- Față de aurul standardizat, sub formă de monede sau lingouri, bijuteriile sunt mult mai tentante ca investiție pentru că au și o valoare afectivă. Însă manopera care le ridică prețul rareori are vreo valoare de piață, iar în caz de vânzare din preț se va scădea costul topirii și readucerii la o formă standardizată. La această situație se adaugă neîncrederea față de calitatea metalului utilizat, astfel că investiția în bijuterii aduce o pierdere financiară în plus.
- Unele banci au făcut posibilă investiția în aur fizic, la care însă se oferă și opțiunea ,, fără livrare fizică”,despre care vânzătorul garantează că îl păstrează într-un loc sigur. Chiar dacă garanția ar fi adevărată și chiar dacă practica pare să aducă ceva avantaje de ordin financiar, puteți cere livrarea fizică a metalului cu toate dezvantajele implicite (teama de hoți,costuri de tranzacționare/costuri de tezaurizare)
- Pe lângă standardizare, este cel puțin la fel importantă și reputația celor care au „bătut moneda”. Aurul vândut și eventual certificat de o bancă centrală se va vinde întotdeauna mai scump și mai repede, în măsură proporțională cu istoria și credibilitatea emitentului.
- Prețul în sine nu este niciodată un reper atunci când e vorba să cumperi, însă totuși dacă îți faci o strategie pe mai mulți ani există câteva lucruri în funcție de care să te orientezi. Astfel, cel mai bun moment pentru cumpărare este cel în care apar inflația /instabilitatea economică și politica globală.
- Comparațiile cu alte metale prețioase ca argintul sau platina – în special evoluția raportului dintre prețuri – pot fi adesea tentante, însă ele au rost doar în cazul investițiilor speculative, care sunt întotdeauna o idee ceva mai proastă decât altele. În cazul unei crize de tipul celor menționate mai sus, este de așteptat ca aurul să își păstreze valoarea ceva mai bine decât orice alternativă.
- Ai răbdare și nu intra în panică. Strategiile clasice de stopare a pierderilor, valabile de exemplu pe bursă, în acest caz devin doar strategii de consolidare a pierderilor. Chiar dacă prețul gramului de aur pe care l-ai cumpărat a scăzut la jumătate, este prea puțin probabil să ajungă vreodată la zero – așa că gândește-te la el în continuare ca la „un gram de aur”, nu ca la echivalentul lui în bani. Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani! https://www.scoaladebani.ro/curs-pentru-parinti?utm_campaign=libertatea”